marți, 27 decembrie 2011

THE GUARDIAN:ECONOMIA MONDIALA IN 2012,VAZUTA DE GRUPUL BANCAR GOLDMAN SACHS!

Economia mondială în 2012, văzută de gigantul bancar Goldman Sachs



Prima jumătate a anului va fi caracterizată de volatilitate, spun analiştii Goldman

Prima jumătate a anului va fi caracterizată de volatilitate, spun analiştii Goldman

 
La sfârşit de an, giganţii bancari publică rapoarte şi studii privind evoluţia preţurilor măfurilor şi ale bunurilor de consum pentru următoarele 12 luni. Potrivit băncii americane Goldman Sachs, petrolul, cafeaua şi aurul se vor scumpi, iar posibilitatea ca zona euro să se destrame a crescut. 
Anul 2012 va însemna o continuare a perioadei economice dificile prin care trecem şi cel mai bine ar fi să ne pregătim pentru o plimbare cu montagne russe-ul, volatilitatea fiind cuvântul de ordine. Din vară, o uşoară revenire ar trebui să aibă loc, spun analiştii băncii americane, unul dintre cele mai mari grupuri bancare din lume.
Estimările care poartă "ştampila" Goldman Sachs sunt printre cele mai influente din lume, avânt un impact semnificativ în pieţele financiare, notează publicaţia britanică „The Guardian“.
Raportul băncii americane privind economia mondială în 2012 se numeşte „Disperare în Speranţă“ şi este bazat pe un „optimism prudent“.
„Prognozele noastre economice se bazează pe premisa că va exista o rezoluţie în ceea ce priveşte criza euro în următoarele luni. Dar şansele unui rezultat mai haotic, în special destrămarea zonei euro, deşi încă mici, au crescut“, avertizează analiştii.
Economistii Goldman se aşteaptă ca PIB-ul cumulat al zonei euro să sufere o contracţie de 0,8% în 2012, cu o recesiune de scurtă durată în Germania şi Franţa, şi cu una mai lungă şi mult mai profundă în statele de la periferia zonei euro.
Principalii indici bursieri europeni ar trebui să crească cu 10% faţă de actulul nivel, astfel că pieţele de capital vor trece „de la disperare la speranţă“, spun analiştii americani.
Evoluţia preţurilor în următorul an
Petrol: După ce a început anul 2011 cu un preş de 95 de dolari pe baril, petrolul va ajunge în 2012 la o cotaţie de 120 de dolari pe baril (ţiţeiul de tip Brent, tranzacţionat pe bursa londoneză), în creştere cu 15% faţă de preţul prezent, iar în 2013 va ajunge la 130 de dolari pe baril, spun analiştii Goldman Sachs.
Actiuni: Miner BHP Billiton şi Rolls-Royce se numără printre companiile de pe lista recomandată de bancă pentru investiţii. De asemenea, analiştii recomandă şi alte sectoare precum petrol şi gaze, asistenţă medicală, telecomunicaţii, îngrijire personală şi indusitra bunurilor de uz casnic. Finanţele, construcţiile şi materiale, servicii financiare, industrie, retail, turism şi de petrecere a timpului liber sunt sectoare privite cu neîncredere de analiştii Goldman.
Aur: Preţul aurului ar trebui să continue să crească în 2012, având în vedere nivelul actual scăzut al ratelor reale ale dobânzilor din SUA. Cotaţia metalului preţios ar urma astfel să urce la la 1.940 de dolari pe uncie de la 1.607 de dolari în prezent. Aurul a început anul cu un preţ de 1.412 de dolari pe uncie.
Cupru: Cuprul, folosit în industrii precum energie şi construcţii, a înregistrat o scădere a valorii în acest an. Goldman Sachs estimează că  preţul curpului cu livrare peste trei luni va creşte la 9.500 de dolari pe tonă, cotaţia actuală fiind de 7.810 dolari pe tonă. La începutul anului, preţul tonei de cupru se ridica la 10.000 de dolari.
Cafea: Preţurile au scăzut în ultimele luni timp din cauza crizei datoriilor de stat din Europa. Astfel, Goldman estimează preţuri de 200 de cenţi pe o livră (în prima jumătate a anului) şi respectiv 175 de cenţi pe livră în cea de-a doua jumătate a anului. În acest an, preţul cafelei a ajuns la peste 260 de cenţi pe livră.
Companiile listate din SUA: Economiştii băncii au ales 10 companii cu potenţial considerabil, printre care Coca-Cola, Nike, General Mills, McDonald's, Dick's Sporting Goods şi Comcast.
Tehnologie: Recomdările Goldman Sachs includ Apple, Oracle şi EMC, precum şi acţiunile unor companii mici, mai puţin cunoscute, cum ar fi Synchronoss Technologies. Analiştii Goldman recomandă ca 20% din portofolilul de investiţii să fie reprezentat de acţiuni ale companiilor tehnologice, acestea deţinând cea mai mare pondere în portofoliul investiţional recomandat de analiştii băncii americane.
De evitat: Băncile europene, care plănuiesc să scape de aproape 1.000 de miliarde de euro din bilanţurile lor şi care au de refinanţat datorii în valoare de 750 de miliarde de euro în 2012. Băncile americane ar putea profita de această situaţie prin consolidarea poziţiei pe piaţa europeană (Citigroup, JP Morgan şi State Street fiind cele mai avantajate pentru o astfel de strategie).

Un comentariu:

Tigara electronica spunea...

Criza in Germania nici vorba...nemtii incearca doar sa faca pe grozavii in Europa numai pentru a-si apara interesele si a face cat mai mult investitii acum ca au bani si totul e mai ieftin, Nu degeaba se zice ca Germania a lipsit la impartirea cascavalului (lumii)...acum are ocazia sa ia si ea o bucatica...