joi, 5 aprilie 2012

GUNTER GRASS LAUREATUL NOBEL:PUTEREA NUCLEARA A ISRAELULUI AMENINTA PACEA MONDIALA!

Gunter Grass: puterea nucleară a Israelului ameninţă pacea mondială.
 

Cel mai mare scriitor german în viaţă, laureat al Nobelului pentru Literatură, scrie că arma nucleară a Israelului este o ameninţare cel puţin la fel de mare pentru pacea lumii ca şi proiectul nuclear iranian. Opiniile sale au fost atacate dur de Israel şi politicienii germani
„De ce vorbesc abia astăzi? De ce am aşteptat până acum, la vârsta asta şi cu ultima picătură de cerneală să spun: puterea nucleara a Israelului ameninţă pacea mondială şi aşa fragilă? Asta trebuie spus, pentru că dacă o spunem abia mâine, va fi prea târziu”, scrie Gunter Grass în poemul publicat de Suudeutsche Zeitung, de The New York Times şi de la La Repubblica.
Gunter Grass, 84 de ani, critică faptul că Germania a acceptat să construiască pentru Israel şase submarine ultraperformante de clasa Delfin, guvernul de la Berlin oferind subvenţii generoase, în contul despăgubirilor pentru Holocaust. Aceste submarine sunt capabile să transporte rachete înarmate cu focoase nucleare, scrie Der Spiegel.
Grass denunţă “ipocrizia” Occidentului şi adaugă că trecutul nazist al Germaniei şi soarta evreilor în timpul Războiului Mondial nu pot justifica tăcerea în faţa pericolului reprezentat astăzi de arsenalul nuclear al Israelului. Poetul mai cere “monitorizarea permanentă a potenţialului nuclear al Israelului şi al Iranului de către o entitate care să fie accepată de guvernele celor două state”.
Tradiţia europeană de a acuza evreii de crime rituale
Ambasada Israelului la Berlin a emis imediat un comunicat intitulat la fel-”Ce trebuie spus”. “Ce trebuie spus este că este o tradiţie europeană de a acuza evrei de crime rituale înaintea Paştelui evreiesc. Înainte se spunea că folosesc sângele copiilor creştini pentru a face pasca, acum se spune că Statul Evreu încearcă să anihileze Iranul. Ce trebuie spus este că Israelul este singurul stat din lume al cărui drept la existenţă este pus la îndoiala. Este adevărat de la crearea statului şi până astăzi. Vrem să trăim în pace cu vecinii noştri din regiune. Şi nu suntem pregătiţi să ne asumăm rolul pe care Gunter Grass ni-l propune ca parte a eforturilor poporului german de a se împăca cu trecutul său”, se arată în comunicatul citat de Der Spiegel.
Preşedintele creştin-democrat al comisiei de politică externa din Budestag, Rupert Polenz, a declarat că “opera literară a lui Gunter Grass este mare”, dar el are “dificultăţi când comentează teme politice şi se înşeală deseori”. Deputatul Philipp Missfelder spune că “poemul este lipsit de gust şi demonstrează o lipsă cunoaşterii situaţiei din Orientul Mijlociu”, scrie Der Spiegel.
“Grass a tins mereu spre megalomanie, dar de data aceasta a sărit calul”, scrie Die Welt, amintind că, în 2011, într-un interviu cu jurnalistul israelian Tom Segev, Grass a spus ca în Al Doilea Război Mondia, pe frontul de est au fost “lichidaţi” şase milioane de soldaţi germani, o cifră controversată dar aproape identică cu ce a evreilor morţi în lagărele de exterminare naziste.
În 2001, Grass a oferit o variantă pentru pacea israeliano-palestiniană. “Israelul nu trebuie doar să elibereze teritoriile ocupate. Aproprierea teritoriului palestinian şi coloniile israeliene sunt activităţi criminale. Acest lucru nu numai că trebuie oprit, dar cursul său trebuie inversat. Altfel nu va fi pace”. Un jurnalist de la Die Welt consideră că în privinţa frontierelor Israelului, Grass are aceeaşi vizuine ca şi Mahmoud Ahmadinejad.
Gunter Grass a acaparat titlurile ziarelor în 2006, când, în cartea sa “Decojind ceapa” a arătat, pentru prima dată, că a luptat, la 17 ani, în trupele Waffen-SS. A fost acuzat atunci pentru că ascuns decenii acest lucru.

Niciun comentariu: