miercuri, 11 aprilie 2012

CAZUL LASZLO BORBELY-15 PERSOANE ASCULTATE 2 ANI.PERICOL DE SIGURANTA NATIONALA?!

Fostul ministru, pericol pentru siguranţa naţională?
Cazul Borbely - 15 persoane, ascultate timp de 2 ani!

 

După ce a fost audiat la Comisia juridică, Borbely Laszlo a prezentat presei modul în care DNA a efectuat cercetările. Din ce a povestit fostul ministru reiese că DNA a acţionat ca în cazul unui… infractor extrem de periculos.
15 persoane interceptate începînd cu 2010
Fostul ministru Borbely Laszlo a declarat după ce a ieşit de la audierile din faţa deputaţilor jurişti că „după ce mi-a consultat dosarul, mi-am întărit convingerea că nu sunt vinovat”. Dar după acest preambul, declaraţiile lui Borbely au intrat în alt registru.
„După ce timp de 2 ani de zile, începând cu anul 2010, 15 persoane au fost interceptate, toate convorbirile lor telefonice, unele din anturajul meu, unele din partea unor instituţii, a unor subordonaţi cu funcţii de răspundere sau patroni de firme de construţii, nu există nicio probă materială prin care să se demonstreze acele fapte de care sunt acuzat”.
Borbely a acuzat voalat DNA că a introdus în dosarele sale stenograme ale unor convorbiri private ale soţiei sale, convorbiri care nu au nicio legătură cu acuzaţiile care i se aduc. „Nu trebuia neapărat să asculte din aprilie anul trecut toate convorbirile soţiei, apar convorbiri private în dosar care nu au legătură cu niciun fel de speţă”. Nu este pentru prima dată când într-un dosar sunt introduse stenograme ale convorbirilor private şi fără vreo legătură cu subiectul cercetat de procurori. Astfel de proceduri sunt utilizate de regulă atunci când cineva trebuie demolat din punct de vedere politic sau psihic.
Mai trebuie menţionat că în situaţia în care sunt interceptate convorbiri timp de doi ani, şi plaja persoanelor interceptate este mare, procedura este una similară dosarelor ce vizează siguranţa naţională.
DNA putea rezolva simplu cazul, spune fostul ministru
Borbely Laszlo a reiterat faptul că, în urmă cu un an, DNA a comunicat că persoana sa nu face obiectul vreunui dosar. „În data de 11 iulie 2011, DNA a dat un comunicat prin care mă acuza de cumpărare de influenţă legat de apartamentul din Bucureşti. Daniel Morar a ieşit cu o declaraţie prin care a spus că nu exista un dosar Borbely.”
Fostul ministru a mai precizat că nu a existat nicio probă în plus faţă de anul trecut. „Dacă ne referim la casa din Tg.-Mureş, stau la 10 minute de poliţie. Această casă, se ştia că, da, am făcut un antecontract cu proprietarul, sunt toate facturile în regulă şi când se finalizează acele lucrări le voi trece în proprietatea mea. Dacă aveau curiozitatea să mă audieze ca martor, atunci nu trebuia să cheltuie atâţia bani publici pentru a audia între 65 şi 70 de persoane care au spus acelaşi lucru: nu există niciun fel de eventuală presiune din partea mea sau a anturajului meu. Într-o oră puteam să clarificăm situaţia şi nu trebuia să cheme la DNA dulgheri, designeri şi alţii, pentru a face 5 dosare care de fapt demonstrează nevinovaţia mea”.
Se repetă cazul „Păcuraru”?
Un caz similar cu cel al lui Borbely Laszlo s-a înregistrat în timpul guvernului Tăriceanu. Ministrul Muncii de atunci, liberalul Paul Păcuraru, şi-a pierdut funcţia în urma dosarelor pe care DNA i le-a întocmit. Toate acuzaţiile se bazau pe interceptări telefonice. Păcuraru a afirmat că interceptările sunt trunchiate şi că este nevinovat. După cinci ani de zile, justiţia a confirmat, prin sentinţă irevocabilă şi definitivă, că Păcuraru este nevinovat. Numai că, în ceea ce-l priveşte, cariera lui politică a fost frântă. Atunci, Paul Păcuraru a deranjat mult o serie de firme care aveau legătură cu familia Udrea-Cocoş. Acum, Borbely Laszlo a deranjat, probabil, prin faptul că nu a pus încă ştampila pe avize de mediu pentru exploatarea de la Roşia Montană.

Niciun comentariu: