marți, 10 aprilie 2012

BASESCU A PROMULGAT LEGEA CARE-I ASIGURA SUPRAVIETUIREA!

Băsescu a promulgat legea care-i asigură supravieţuirea.
 

Traian Băsescu a promulgat luni legea de modificare a referendumului, care îl apără de demitere, făcând-o cvasi imposibilă.
De la 4,5 milioane la 9 milioane de voturi pentru demiterea lui Băsescu
Noua variantă a legii referendumului, promulgată luni de Traian Băsescu, prevede că pentru demiterea preşedintelui României prin referendum, sunt necesare 50%+1 din voturile tuturor cetăţenirlor români cu drept de vot. La un calcul sumar, ar fi vorba de cca 9 milioane de voturi, un număr foarte greu de atins, ştiu fiind faptul că participarea la urne la refendumuri este de regulă scăzută, rar înregistrânduse cvorumul de valabilitate, adică tot 50%+1 din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. Între 2007 şi până ieri, în legea referendumului, cerinţa pentru demiterea preşedintelui României o reprezenta majoritatea simplă, adică 50% +1 din numărul celor prezenţi la urne. Adică în jur de 4,5 milioane voturi, ţinând cont că cvorumul de prezenţă pentru valabilitatea oricărui referendum este de cca 9 milioane de votanţi
Lege adoptată ilegal
Parlamentul a adoptat ilegal modificarea Legii referendumului. În primul rând pentru că legea referendumului aflată în lucru la Parlament reprezenta de fapt o reexaminare la o altă variantă, cerută de preşedintele României. Marea ilegalitate este următoare: cererea de reexaminare nu viza şi articolul referitor la numărul de voturi necesare pentru demiterea preşedintelui României. La reexaminarea unei legi, senatorii şi deputaţii modifică, dar numai dacă ei consideră că este necesar (deci pot şi respinge cererea preşedintelui), doar articolele asupra cărora existau obiecţii în cererea de reexaminare.
Mai mult, legea a fost adoptată în Cameră încălcându-se o serie de prevederi ale regulamentului. Este inexplicabil de ce Opoziţia nu a atacat legea la Curtea Constituţională. Pentru că, şi pe fond legea este suspectă de neconstituţionalitate.
Băsescu are şanse să-şi ducă mandatul până în 2014
O serie de analişti politici consideră modificarea legii refendumului nu-l va salva pe Băsescu. „În doi timpi şi trei mişcări, după ce USL va avea majoritatea în Parlament, va modifica din nou legea şi-l va suspenda (Sic!) pe preşedinte”, susţin analişti care sunt invitaţi de regulă la RTV şi A3. Lucrurile nu stau deloc aşa. În primul rând nu suspendarea este importantă, pentru că ea operează doar pentru 30 de zile. Suspendarea neurmată de demitere prin referendum, nu are nicio valoare practică.
USL va avea cu siguranţă majoritate după alegerile. În luna decembrie, adică în primele zile ale noii legislaturi nu se legiferează de regulă. Sesiunea de primăvară începe pe 1 februarie 2013. Dacă USL va introduce o propunere legislativă de modificare a Legii refeendumui în februarie 2013, noua variantă a legii va fi gata – în regim de urgenţă – spre mijlocul lunii martie. Va urma o adevărată hărţuială a legii din partea viitoarei Opoziţii, adică PDL şi PPDD. Într-o primă fază legea va fi atacată la Curtea Constituţională. Cum ştim cine deţine majoritatea la CCR, este posbil ca termenul de judecare să nu fie unul foarte rapid. CCR ar putea da o soluţie să zicem spre sfîrşitul lunii aprilie 2013. Legea va ajunge la promulgare – estimativ – la începutul lunii mai, după care, spre sfârşitul lunii Traian Băsescu o va retrimite la reexaminare, Până la vacanţa parlamentară reexaminarea nu va fi adoptată. Estimativ, reexaminarea va fi adoptată la mijlocul lunii septembrie, după care, spre sfârşitul lunii Traian Băsescu, de această dată o va ataca la CCR. Spre sfârşitul lunii octombrie ea ar putea reveni de la CCR cu „probleme”, ceea ce înseamnă încă o lună, o lună şi jumătate de proceduri parlamentare. În cel mai fericit caz, legea ar putea fi adoptată în decembrie 2013, sau în februarie 2014. Ar mai dura termene procedurale privind suspendare şi în final, referendumul s-ar putea organiza în aprilie 2014. Greu de crezut însă că atunci va mai fi cineva interesat de aşa ceva.

Niciun comentariu: