Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi va prezenta azi bilanţul pentru ultimii 7 ani de activitate.
De săptămâna trecută Daniel Morar ocupă funcţia de procuror general interimar şi nu s-a înscris în cursa pentru ocuparea definitivă a scaunului de la Parchetul General.
Fostul şef al DNA spune că nu are încredere în procedura de selecţie demarată de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru.
Daniel Morar a fost numit procuror şef la DNA în 2005 la scurt timp după câştigarea alegerilor de către Traian Băsescu. A rămas în această funcţie timp de două mandate. În plus, delegarea acestuia la DNA a fost prelungită de două ori de către fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi.
Motivele invocat de preşedinte pentru menţinerea lui Daniel Morar în toţi aceşti ani la DNA au fost rezultatele deosebite trecute de comisarii eruopeni in rapoartele intocnmite in cadrul mecanismului de verificare a reformei în justiţie. Deşi numele lui Morar a fost deseori legat de cel al preşedintelui, într-un interviu dat la final de mandat, fostul şef al DNA neagă că ar fi instrumentat dosare la comandă.
Şi totuşi în mandatul lui Daniel Morar dosarul Flota, care îl viza pe preşedintele ţării, a fost închis. Soluţia s-a dat după ce procurorul a cerut refacerea expertizei. În urma noii analize, prejudiciul calculat de experţi în dosarul Flota a ajuns la zero.
Atât în dosarul Flota cât şi în cel al lui Radu Mazăre, primarul din Constanţa, expertizele au fost făcute de experţi din afara DNA. Rezultatele însă au fost diferite.DNA a instrumentat cele mai cunoscute dosare în mandatele lui Morar. Pe uşa direcţiei au intrat parlamentari, fotbalişti, oameni de afaceri sau oameni de televiziune. Cele mai cunoscute însă l-au vizat chiar pe fondatorul acestui departament, fostul premier Adrian Năstase. Totul a început cu o percheziţie în zambaccian în anul 2006.
În scurt timp însă numărul dosarelor deschise pe numele lui Năstase a crescut.
În jurul dosarelor cu actori politici s-au iscat întotdeauna acuze la adresa şefului instituţiei. Din această cauză, după izbucnirea anchetei în cauza fostului ministru Laszlo Borbely, Daniel Morar a ieşit public şi a acuzat presiuni politice făcute asupra anchetatorilor.
Prestigiul cauzelor DNA a adus şi fonduri suplimentare procurorilor. Astfel de la 4,5 milioane cât primeau în 2003, au ajuns la 20 de milioane în 2008. Şi rata condamnărilor în instanţă a crescut. Din numărul total de dosare instrumentate de DNA, în 90% din cazuri inculpaţii ajung după gratii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu