Fostul premier Adrian Nastase a scris sâmbătă, pe blogul său, că USL a pus pe listele de candidaţi "persoane dintre cele mai ciudate" sub pretextul obţinerii majorităţii parlamentare care să-l oblige pe Traian Băsescu să numească un premier de la actuala Putere, transmite NewsIn.
"Băsescu poate fi vinovat pentru multe, (...) dar vina lui principală este aceea de a fi generat, de-a lungul a 8 ani, enorm de multă antipatie şi chiar ură împotriva lui, iar acestea servesc, acum, drept justificare pentru adunarea în orice condiţii - a tuturor voturilor care să ducă la obţinerea a peste 50% din opţiuni, la 9 decembrie. Pentru atingerea acestui obiectiv, sunt incluşi, drept candidaţi, şi persoane din cele mai ciudate - ca preţ al atragerii acestor voturi suplimentare. În felul acesta, Parlamentul următorilor ani riscă să nu fie mai puternic, mai competent, mai eficient decâ cel actual", a scris Năstase.
Fostul premier susţine că "goana" de a pune pe liste persoane care sa câştige mandatul cu peste 50% vine din preocuparea USL de a nu-i lăsa lui Băsescu, după parlamentare, altă opţiune decât numirea unui premier din partea USL.
"Justificarea politică a nevoii de a obţine peste 50% din voturi, decurge din faptul că Băsescu nu este «bănuit» să acţioneze normal şi să desemneze, drept candidat de prim-ministru, reprezentantul partidului (alianţei) care a obţinut cele mai multe voturi/mandate. Din acest motiv, « goana» de a pune pe liste pe cei care pot să aducă, la 9 decembrie, voturile necesare", susţine Nastase.
El se întreabă, în aceste condiţii, cum va arăta viitorul Parlament şi conchide că noul legislativ va fi "mai puţin capabil". "Ce se va întâmpla însă după aceea? Vor fi în Parlament suficienţi jurişti pentru a îmbunătăţi legislaţia şi a pregăti revizuirea Constituţiei? Vor fi suficienţi oameni de cultură pentru a explica faptul că politica, dar şi soarta unei naţiuni nu pot exista în afara culturii? Şi ar fi multe alte întrebări. Basescu ne va lăsa drept moştenire un stat destructurat, mai sărac şi cu o organizare parlamentară, în următorii patru ani, mai fragilă şi mai puţin capabilă să-şi exercite rolul prevăzut de constituţie - în plan intern şi în plan extern", a mai scris Adrian Năstase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu