duminică, 19 august 2012

EURODEPUTATII USL SOLICITA TRIADEI BARROSO-MERKEL-REDDING SA SE SESIZE ASUPRA ABUZURILOR HAITEI DE PROCURORI ASMUTITA DE TRAIAN BASESCU IMPOTRIVA A 8,5 MILIOANE DE ROMANI CARE L-AU DEMIS!


Europarlamentarii USL le-au solicitat, printr-o scrisoare, preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi comisarului UE pentru Justiţie, Viviane Reding, să exprime o poziţie oficială cu privire la faptul că procurorii Parchetului General şi cei ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) anchetează cetăţeni români în legătură cu votul exprimat în 29 iulie 2012, dată la care a fost organizat referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat de presă remis vineri AGERPRES, europarlamentarii USL le-au adus la cunoştinţă celor doi lideri europeni faptul că anchetele desfăşurate de procurori reprezintă 'un proces extrem de dăunător, un proces care ameninţă principiul democraţiei şi dreptul la confidenţialitate'. 'Procurorii Parchetului General şi cei ai DNA, sub pretextul corect de a ancheta sesizările privind presupuse fraude electorale, au demarat un adevărat proces de chestionare a cetăţenilor cu drept de vot din mai multe judeţe din România. Presa relatează despre caracterul abuziv al unora dintre acţiunile organelor judiciare, care ar fi ajuns inclusiv să forţeze anumiţi cetăţeni să jure cu mâna pe Biblie că au votat o singură dată în cadrul referendumului. De asemenea, există mai multe alte aspecte care ridică semne de întrebare cu privire la legalitatea demersului întreprins de procurori: anumitor cetăţeni cu drept de vot li se solicită să precizeze şi în ce mod au votat, încălcând astfel caracterul secret al votului; nu se asigură niciun fel de asistenţă juridică pentru cei audiaţi, în condiţiile în care nu li s-au adus învinuiri oficiale; există indicii că nu toţi anchetatorii ar fi reprezentanţi ai Parchetului şi ai DNA, printre aceştia aflându-se şi reprezentanţi ai PDL. (...) În urma unor ameninţări, oamenilor li se solicită să semneze declaraţii conform cărora s-ar fi votat în locul lor" se arată în documentul citat. Europarlamentarii USL le cer oficialilor europeni să se pronunţe dacă "este normal şi conform principiilor Uniunii Europene ca oameni complet nevinovaţi să fie hărţuiţi în acest mod de către autorităţile judiciare şi să fie anchetaţi în legătură cu natura votului lor". "Consideraţi că este democratic ca oamenii să se simtă intimidaţi numai pentru că au dat dovadă de spirit civic şi şi-au exercitat dreptul de vot?", se arată în scrisoarea transmisă. Reprezentanţii USL în Parlamentul European adăugă că atât Jose Manuel Barroso, cât şi Viviane Reding au 'obligaţia' de a se pronunţa cu privire la anchete dacă susţin valorile democratice. 'Dacă apreciaţi că participarea la vot trebuie stimulată în comunitatea noastră europeană şi nu descurajată prin acţiuni precum cele desfăşurate în prezent în România, considerăm că aveţi obligaţia să vă pronunţaţi asupra acestui caz. În opinia noastră, a reprezentanţilor României în Parlamentul European, valorile democratice, libera exprimare şi dreptul la confidenţialitatea votului nu pot fi niciodată încălcate, indiferent de scopul final al autorităţilor. O poziţie oficială vizavi de acest subiect ar fi cea mai potrivită modalitate prin care să demonstraţi că şi dumneavoastră împărtăşiţi aceeaşi opinie', mai susţin semnatarii scrisorii.

Niciun comentariu: