joi, 26 septembrie 2013

PRESEDINTELE BASHAR AL -ASSAD NU EXLUDE O INTERVENTIE USA IN SIRIA!

Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a declarat că nu exclude posibilitatea ca SUA să declanşeze o acţiune militară împotriva ţării sale, chiar dacă ameninţarea a fost îndepărtată când a fost de acord să renunţe la armele chimice, relatează AP.














Într-un interviu acordat miercuri postului de televiziune Telesur din Venezuela, liderul sirian a afirmat că guvernul său dispune de mărturii că rebelii sunt cei care au adus arme chimice în ţara devastată de războiul civil şi că toate dovezile indică responsabilitatea lor pentru utilizarea acestora.



În interviul de 40 de minute, el şi-a exprimat totodată temerea că insurgenţii ar putea încerca să blocheze accesul inspectorilor ONU, care au sosit miercuri în ţară pentru preluarea controlului asupra siturilor unde sunt stocate armele chimice.



Bashar al-Assad a indicat, în interviul dublat în limba spaniolă, că autorităţile siriene au descoperit ascunzători şi laboratoare cu arme chimice şi că toate aceste probe au fost predate Rusiei, care a intermediat negocierile cu Washingtonul şi l-au convins pe preşedintele american Barack Obama să îndepărteze pentru moment acţiunea militară cu care ameninţa regimul sirian, ca represalii pentru atacul cu arme chimice de la 21 august, într-o suburbie a Damascului, atac soldat cu numeroase victime în rândul civililor.



Într-un discurs susţinut marţi la Adunarea Generală a ONU, Obama a declarat că nu va folosi forţa militară pentru a-l înlătura de la putere pe liderul sirian. Dar Washingtonul şi Moscova rămân pe poziţii divergente în ceea ce priveşte sancţionarea Siriei dacă aceasta nu îşi va îndeplini promisiunea de a lichida stocurile de arme chimice.



Assad a subliniat din nou intervenţia activă în conflictul sirian a unor state străine, în special a Arabiei Saudite, care a livrat arme rebelilor sirieni. În acelaşi timp, el a spus că nu are nicio dovadă că o ţară anume a furnizat arme chimice pe care rebelii le utilizează în mod activ în conflictul sirian.



Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat american, John Kerry, au căzut de acord la 14 septembrie la Geneva asupra unui plan de plasare sub control occidental a arsenalului chimic sirian, care urmează să fie distrus către jumătatea anului 2014, aminteşte în acest context Ria Novosti. În termenii respectivei înţelegeri, Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) urmează să elaboreze un plan adecvat de distrugere a armelor chimice siriene, pentru a cărui punere în aplicare va fi adoptată o rezoluţie corespunzătoare în Consiliul de Securitate. Posibila sa încălcare, inclusiv utilizarea de arme chimice sau transferul lor neautorizat trebuie să facă obiectul unei dezbateri în Consiliul de Securitate şi, în caz de nevoie, ar putea să fie luate măsuri în conformitate cu capitolul 7 ale Cartei ONU, care permite utilizarea forţei, notează agenţia de presă rusă

Niciun comentariu: