A devenit un obicei: orice lege votată de parlament şi care nu convine PDL este atacată la Curtea Constituţională. A venit acum rândul modificării Legii referendumului, votată marţi, 26 iunie, în Cameră.
Sesizare inutilă din punct de vedere constituţional
PDL a decis marţi să conteste la Curtea Constituţională legea prin care se modifică Legea 3/2000, cea care reglementează instituţia referendumului. Se ştie, s-a revenit la varianta adoptată în 2007 în ceea ce priveşte referendumul de demitere a preşedintelui României, care prevedea o majoritate simplă pentru valabilitatea rezultatului.
Contestarea legii la Curtea Constituţională este inutilă din punct de vedere constituţional. În 2007 s-a contestat una din variantele legii adoptate la un moment dat Parlament şi care a fost considerată neconstituţională de Curte. Atunci, articolul 10, cel referitor la majoritatea necesară demiterii preşedintelui, stabilea de fapt două norme: o majoritate calificată dacă preşedintele câştigă din primut tur de scrutin şi o majoritate simplă, dacă preşedintele câştigă din cel de-al doilea tur de scrutin. Judecătorii Curţii au declarat legea neconstituţională în 2007, motivând că legea instituie două tipuri de preşedinte al României, venind şi cu argumentul să simetria din dreptul pubnlic nu se aplică în dreptul constituţional. Dar în aceeaşi motivare, Curtea a precizat: „Cu toate acestea, Curtea nu exclude posibilitatea ca legiuitorul să opteze pentru o majoritate de voturi relativă pentru demiterea Preşedintelui României în toate cele trei situaţii”. Ce înseamnă, pe înţelesul tuturor, această formulare? Concret, Curtea Constituţională lasă la latitudinea Parlamentului să stabilească orice majoritate pentru demiterea preşedintelui României. Practic, nici una din cele două majorităţi, cea calificată sau cea simplă, nu conţine elemente de neconstituţionalitate.
Tragerea de timp, strategia PDL
Evident, şi juriştii PDL ştiu că nu au nici o şansă la Curtea Constituţională. Sesizarea face însă parte dintr-o strategie decisă de PDL, după ce a pierdut guvernarea: tragerea timp cât se poate de mult în ceea ce priveşte legile care nu-i convin. Ce se va întâmpla de acum înainte cu această lege? Probabil că peste o lună de zile va veni Decizia CCR de respingere a sesizării. Legea va fi trimisă la promulgare, iar Traian Băsescu o va retrimite la reexaminare, ceea ce presupune o reparcurgere a etapelor parlamentare (Comisie juridică Senat, plen Senat, Comisie juridică la Camera Deputaţilor, plen Cameră Deputaţilor) şi retrimiterea la promulgare. De această dată, preşedintele Traian Băsescu nu va mai avea ce face şi va fi obligat să o promulge. Estimăm că cel mai devreme în a doua decadă a lunii octombrie se va întâmpla acest lucru. Cei din PDL mizează pe o schimbare miraculoasă a raportului de forţe din Parlament în sesiunea de toamnă. Calculul este se pare greşit, pentru că pe zi ce trece se înmulţesc demisiile din PDL. Numai marţi s-au înregistrat câte una la Senat şi Camera Deputaţilor.
8 deputaţi PDL au votat favorabil modificarea legii referendumului!
Opt deputaţi PDL au votat, marţi, favorabil, proiectul care modifică Legea referendumului. Este vorba de Carmen Axenie, Gheorghe Albu, Constantin Chirilă, Mihai Doru Oprişcan, Lucian Nicolae Bode, Mihaela Ioana Şandru, Toader Stroian şi Adrian Rădulescu. Doar 3 din cei 8 au declarat ulterior că au votat greşit: Adrian Rădulescu, Doru Oprişcan şi Gheorghe Albu. Dacă primii doi ar putea avea scuze, Rădulescu este deputat de un an de zile, iar Oprişcan este la primul mandat, Gheorghe Albu este unul dintre veteranii Camerei, fiind la al cincilea mandat şi este greu de crezut că poate comite o astfel de eroare. Rămâne de urmărit ce vor face în viitor ceilalţi 5, care nu s-au scuzat în privinţa votului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu