Guvernul şi producătorii de medicamente s-au înţeles miercuri pentru modificarea sistemului de referinţă pentru anul 2012 pentru a face sustenabilă taxa clawback, a informat Executivul printr-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Premierul Victor Ponta, împreună cu vicepremierul şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Doru Bădescu, s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii producătorilor de medicamente activi în România (ARPIM, LAWG şi APMGR), pe tema taxei clawback. Întâlnirea a avut loc la cererea premierului, "pentru a rezolva situaţia de criză care datează încă din trimestrul IV al anului 2009, dar s-a agravat în trimestrul I al acestui an", a menţionat Guvernul.
În urma discuţiilor, s-a convenit ca părţile să identifice posibilităţile legale pentru încasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse între trimestrul IV 2009 şi trimestrul III 2011.
De asemenea, Guverul va recunoaşte neexistenţa oricăror altor datorii provenite din taxa clawback, în afara celor menţionate anterior, pentru perioada respectivă.
Totodată, s-a convenit "modificarea sistemului de referinţă pentru anul 2012 pentru a face sustenabilă taxa clawback". Problemele enumerate să fie rezolvate de către părţi până pe 11 iulie 2012, iar rezultatele şi deciziile vor fi comunicate de îndată către Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, a precizat Guvernul.
Miercuri, în şedinţa de guvern, la discuţiile privind rectificarea bugetară pe anul 2012, Ministerul Finanţelor Publice a propus ca Ministerul Sănătăţii să analizeze posibilitatea ca diminuarea veniturilor Fondului naţional unic de asigurări de sănătate, ca urmare a unei eventuale diminuări a taxei clawback, să fie acoperită din veniturile proprii ale ministerului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu