sâmbătă, 9 iulie 2011

TOP 10 CELE MAI SLABE ECONOMII ALE LUMII!

Top 10 cele mai slabe economii ale lumii. FOTO

Madagascar, urmat de Armenia si Guineea au, la ora actuala, cele mai slabe economii din lume. Statistica revistei americane Forbes a fost realizata pe baza mediei pe trei ani a produsului intern brut, pe un esantion de 177 de tari. Astfel, pentru a desemna topul celor mai slabe economii la nivel global, s-au luat in calcul PIB-ul pe cap de locuitor, dar si balanta comerciala, o masura prin care se arata ce procent joaca importurile unei tari fata de nivelul exporturilor. 

Top 10 cele mai slabe economii ale lumii. FOTO
Topul de anul acesta nu sufera modificari semnificative fata de cel din 2010. Tari precum Ghana sau Zimbabwe si-au revizuit activitatile economice si au lasat locul de „cele mai slabe economii ale lumii” altor state, precum Armenia sau Jamaica, care au decazut foarte mult, odata cu instalarea crizei financiare globale.
 
In schimb, Madagascar si Nicaragua si-au castigat pozitiile rusinoase din cauza incapacitatii guvernatorilor lor. Astfel, nu constituie nici o surpriza faptul ca 8 din cele 10 cele mai slabe economii sunt prezente pe ultimele locuri din topul tarilor cu indicele mare de perceptie al coruptiei, conform datelor Transparency International’s Global Corruption Perceptions Index.
 
"Dincolo de venituri, coruptia afecteaza in principal dezvoltarea economica", spune Robin Hodess, directorul departamentului de cercetare si cunoastere al organizatiei Transparency International. "Toti indicii care reflecta dezvoltarea umana au de suferit. In cazul in care guvernul nu functioneaza, economiile nu cresc", a adaugat acesta.
Iata asadar care sunt cele mai slabe economii ale lumii, conform studiului Forbes.
 
1. Madagascar
 
„Performantele” economice ale Madagascarului se reflecta in „turbulentele” sale politice. Dupa obtinerea independentei in 1960, statul a trecut printr-o scurta perioada de prosperitate. Insa, la inceputul anilor `70 ca populatia din Madagascar a inceput sa creasca mai mult decat economia, lucru care a dus la un PIB pe cap de locuitor extrem de mic.
 
Pretul orezului s-a dublat in ultimii doi ani, in timp ce tara a pierdut mii de locuri de munca in sectorul textilelor, dupa o lovitura de stat militara in 1999. Cu o acuta criza in domeniul politic, exista putine sanse ca Tara malgasilor sa-si cresca investitiile straine in acest an. PIB-ul pe cap de locuitor este de 387 de dolari, iar inflatie se situeaza la 8,5%.
 
2. Armenia
 
Cu o scadere de 15% a PIB-ului in 2009 si o prognoza mediocra privind cresterea in urmatorii cativa ani, aceasta fosta republica sovietica fara iesire la mare se chinuie sa tina pasul cu restul lumii. PIB-ul pe cap de locuitor de aproximativ 3.000 de dolari si inflatia ajunsa la 7% arata cat de saraci sunt, de fapt, armenii. mai saraci.
 
3. Guineea
 
Acest stat situat in vestul Africii detine jumatate din rezervele mondiale de bauxita, dar are probleme in atragerea de investitii productive. Drumurile prost intretinute, lovitura de stat din 2008, precum si nesiguranta creata de ostilitatea fata de guvern au incetinit dezvoltarea economica, potrivit Departamentului de Stat american. Alegerile de anul trecut a lui Alpha Conde in calitate de presedinte pare sa fi redus intr-o oarecare masura temerile. PIB-ul pe cap de locuitor in Guinea este de 440 de dolari, iar rata inflatiei de 17%.
 
4. Ucraina
 
Aceasta fosta republica sovietica a terenurilor agricole bogate si a resurselor minerale, ar putea deveni o economie de top din Europa, insa PIB-ul pe cap de locuitor duce Ucraina chiar in urma unor tari precum Serbia sau Bulgaria. Departamentul de Stat al SUA sustine ca ucrainienii au "legi si reglementari complexe, proasta guvernare corporativa si, mai ales, coruptie". PIB-ul pe cap de locuitor este in Ucraina de 3.483 dolari, iar inflatia de 10%.
 
5. Jamaica
 
Rata saraciei in Jamaica a fost redusa la jumatate in ultimii ani, in timp ce alfabetizarea a crescut la 88%, potrivit statisticilor Bancii Mondiale. Insa criza financiara globala a scazut PIB-ul tarii cu aproape 4% in ultimii doi ani. PIB-ul pe cap de locuitor este de 5.473 de dolari, iar inflatia de 7%.
 
6. Venezuela
 
Poate boala grava a dictatorului Hugo Chavez va aduce eliberarea aceastei tari cu probleme, care reuseste sa tina oamenii saraci, in ciuda bogatiilor naturale pe care le are. Singurul lucru sanatos despre economia Venezuelei consta in rezervele de petrol. Insa inflatia de 32% si PIB-ul pe cap de locuitor de 9.886 dolari tine Venezuela pe loc, din punct de vedere financiar.
 
7. Kirghistan
 
Aceasta republica din Asia Centrala, clasata pe locul 164 din cele 178 de tari privind indicele de transparenta al coruptiei are un somaj de 11%. Bogata in resurse naturale (cu exceptia petrolului si gazelor naturale, pe care le importa) Kirghistan are probleme cu atragerea de capital strain pentru proiectele de minerit si metalurgie, deoarece "conditiile de afaceri locale sunt extrem de provocatoare pentru majoritatea companiilor". PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 943 de dolari, iar rata inflatiei ajunge la 12,6%.
 
8. Swaziland
 
Populatia in plina crestere si lipsa locurilor de munca mentine rata saraciei in aceasta natiune africana la peste 60%, in ciuda terenurilor agricole bogate, exporturilor de zahar si industriei dezvoltate a turismului. PIB-ul pe cap de locuitor este de doar 3.109 de dolari, iar inflatia de 7,3%.

9. Nicaragua
 
Dictatorul Daniel Ortega a avut o multime de timp la dispozitie pentru a transforma acest stat intr-un intr-un paradis al lucratorilor. PIB-ul pe cap de locuitor al Nicaragua este de 1.197 dolari, cu mai putin de o treime decat cel al statului El Salvador. Considerata a doua cea mai saraca tara din emisfera de vest dupa Haiti, Nicaragua descurajeaza in mod activ investitiile straine, iar cetatenii sai se confrunta deseori cu pene de curent, lipsa apei si costuri ridicate ale energiei, care afecteaza in special patura cea mai saraca a populatiei. Aproape jumatate din locuitori traiesc sub pragul saraciei, conform datelor Bancii Mondiale. Rata inflatiei este aici de 9%.
 
10. Iran
 
Iran detine 10% din rezervele mondiale de petrol, potrivit Energy Information Administration. Economia sa este impiedicata sa evolueze din cauza controlului intern al industriilor vitale, a sanctiunilor internationale si a proastei administratii. PIB-ul pe cap de locuitor este de 5.493 dolari, iar rata inflatiei ajunge la 15 procente.

Niciun comentariu: