Preşedintele PPMT Toro Tibor şi vicepreşedintele Szilagyi Zsolt, însoţiţi de liderul spiritual Tokes Laszlo, au susţinut astăzi prima conferinţă de presă din acest an a partidului care a fracţionat comunitatea maghiarilor din Transilvania în pro şi anti UDMR, principala temă a conferinței de presă fiind aceea că „2013 va fi anul autonomiei pentru Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania”, transmite Bihoreanul.
Primul care a luat cuvântul la conferința de presă a PPMT a fost europarlamentarul Tokes Laszlo, care i-a “răstignit” public pe oponenţii politici din UDMR, numindu-i ”politicieni meschini post comunişti care nu slujesc comunitatea maghiară, ci propriile interese”.
Într-un discurs plin de acuzații grave la adresa Uniunii, Tokes a spus că anul 2013 va fi “anul autonomiei pentru Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania”. Asta va însemna, concret, o campanie agresivă de “articulare a voinţei colective a populaţiei” din Ţinutul Secuiesc, pentru ca parlamentarii să ţină cont de dorinţa maghiarilor de aici de proclamare a regiunii ca “provincie istorică autonomă, cu statut special”.
Tokes a arătat că autonomia Ţinutului Secuiesc ar putea fi obţinută prin mobilizarea oamenilor, forţând mâna guvernanţilor, prin mişcări colective şi manifestaţii stradale.
Acesta a mai declarat că se va “încerca revitalizarea colaborării maghiaro-maghiare în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic”, comentând că îi va fi greu, dar nu imposibil, să stea la aceeaşi masă de discuţii cu UDMR, în cadrul forumului de mediere.
“I-am ierta, urmând exemplele biblice, dacă s-ar pocăi. Pentru că UDMR are nevoie acum de o curăţire sufletească personală şi principială. Din păcate, liderii de acum ai Uniunii, tineri sau în vârstă, s-au stricat. Sunt politicieni meschini tipic post comunişti, care nu slujesc comunitatea maghiară, ci numai propriul interes”, a mai spus europarlamentarul, făcând referire directă la pactul de colaborare semnat de UDMR cu USL în 1 octombrie 2012, al cărui text a fost făcut public abia joi.
“Prin acest pact UDMR şi-a trădat propriul electorat, continuând practica minciunilor prin care a reuşit la fiecare alegeri parlamentare să ajungă la guvernare. Acum, însă, România are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani”, a mai spus Tokes.
La rândul său, preşedintele PPMT Toro Tibor a susţinut ideile promovate de Tokes, completând că “federalismul este viitorul politic şi naţional” al ţării. Potrivit acestuia, deşi nu a intrat în Legislativ, PPMT va încerca să îşi impună ideile de transformare a României din stat naţional unitar într-unul multinaţional cu provincii autonome “prin presiunea comunităţii maghiare care susţine ideile de autoguvernare”.
Toro spune că partidul său va iniţia mai multe mişcări populare stradale în acest an, cu precădere în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, dar şi în alte judeţe unde este bine reprezentat în comunitate, precum Bihorul şi Satu Mare. Acesta nu exclude chiar ideea organizării unui nou referendum regional în Ţinutul Secuiesc, prin care regiunea să ajungă să fie recunoscută ca autonomă de restul ţării.
Privitor la politica oponenţilor politici, liderul PPMT a caracterizat sec, dar acid, jocul făcut de UDMR. “Şi-au trădat electoratul, desconsiderându-l, doar pentru a ajunge la putere. Dacă pactul semnat cu USL ar fi fost cunoscut înainte de alegeri, altele erau rezultatele”, a spus Toro. Acesta a lăsat să se înţeleagă că într-o atare situaţie PPMT ar fi avut şanse să obţină pragul electoral, în vreme ce UDMR nu ar mai fi intrat în Parlament.
Ultimul care a luat cuvântul, vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt, i-a somat public pe liderii Uniunii “să scoată la lumină adevăratul text, dar şi anexele secrete ale pactului semnat cu USL”. “Acest pact continuă să rămână secret, deşi a fost dat publicităţii”, a spus Szilagyi, susţinând că varianta pactului care a fost pusă în faţa opiniei publice “este un text cosmetizat”.
În opinia lui Szilagyi Zsolt, varianta reală a pactului ar cuprinde şi “acţiunile de intimidare îndreptate în campania parlamentară din decembrie de Poliţie împotriva candidaţilor PPMT şi a electoratului maghiar din zonele unde partidul are susţinători şi ar fi putut surclasa UDMR”.
Szilagyi a concluzionat că acest pact politic arată clar existenţa încă unuia prin care UDMR s-ar fi aliat cu Partidul Civic Maghiar. Viceliderul partidului lui Tokes a mai spus că deşi UDMR a reuşit să ajungă în Parlament atingând pragul electoral, “este de fapt sub pragul etic al reprezentativităţii comunităţii maghiare”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu