Partidul Democrat Liberal este “epuizat” și are nevoie de “o reformă a procedeelor sale interne”, susține un articol Deutsche Welle. În articol se argumentează de ce a crescut numărul adepților pentru un scrutin prin care să fie ales candidatul la prezidențiale.
Autorul articolului consideră că ideea alegerilor interne pentru stabilirea candidatului la prezidențiale “câștigă tot mai mulți adepți”. Horațiu Pepine nu se referă, însă, la PNL, ci la PDL. Jurnalistul reia declarațiile lui Vasile Blaga în care democrat-liberalul “îmbrățișează” ideea și evocă exemplul Franței “acolo unde socialiștii în preajma prezidențialelor au organizat un scrutin prealabil la care au participat nu doar militanții PS (Partidului Social – n.r.), cu cotizația la zi, ci oricine ar fi dorit, cu condiția să semneze o declarație prin care asumă valorile stângii”.
Articolul dezvoltă ideile de scrutin pentru alegerea președintelui de partid din Franța. Sunt explicate situațiile cu rezultate contestate și cu acuzații de fraudă. Totodată, se amintește și de întâlnirile membrilor de partid cu susținătorii, ca fiind o necesitate de “a soluționa conflicte și rivalități, care, prin vechile tehnici politice, nu mai pot fi abordate satisfăcător”. În acest sens, autorul susține că “astăzi, lupta se dă pe terenul legitimității, care izvorăște invariabil din susținerea democratică. Unii posibili candidați sugerează că ei ar avea o pregătire mai relevantă decât alții, dar inteligența, cultura și alte abilități politice, par astăzi cel mult condiții preliminare. Politica de partid tinde să devină o politică de mase”.
Tendința prinde contur și în România – opinează Pepine – fiind posibil ca în următorii ani “să asistăm și aici la revoluționarea modului în care sunt luate deciziile majore”. Articolul folosește drept argument situația PDL, care “a arătat foarte limpede că ideea antrenării tuturor militanților a prins contur abia când ea a părut singura cale de a ieși din impas”. În articol este scris că PDL nu are candidați, ci doar “câțiva pretendenți cu susținere fragilă”, iar riscul de a propune un un candidat pe care să nu îl voteze nici simpatizanții partidului este foarte mare.
“Dar mai înainte de a numi un candidat la prezidențiale, PDL are nevoie de un președinte pe care l-ar putea alege în același fel la capătul unei campanii electorale desfășurate în toate organizațiile din țară. Faptul că unii se gândesc la întoarcerea lui Traian Băsescu arată cât de epuizat este acest partid și câtă nevoie ar avea de o reformă a procedeelor sale interne”, conchide jurnalistul DW.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu