luni, 26 august 2013

JOHN KERRY ARE "EXTREM DE PUTINE INDOIELI" IN CEEA CE PRIVESTE COMITEREA UNUI ATAC CU ARME CHIMICE IN SIRIA LA 21 AUGUST!


Secretarul american de stat John Kerry a avut duminică discuţii telefonice cu secretarul general al ONU şi cu miniştrii de externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le transmite că are "extrem de puţine îndoieli" în ceea ce priveşte comiterea unui atac cu arme chimice în Siria la 21 august, a precizat un responsabil al Departamentului de Stat al SUA, transmite AFP.
Potrivit diplomatului citat, Kerry a subliniat în discuţiile cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird şi Serghei Lavrov că "dacă regimul sirian ar fi vrut să demonstreze lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi trebuit să pună capăt bombardamentelor în această zonă şi să ofere acces imediat ONU în urmă cu cinci zile". Şeful diplomaţiei americane "a transmis clar, date fiind informaţiile împărtăşite cu partenerii noştri şi cu alte servicii de informaţii, că are extrem de puţine îndoieli în privinţa utilizării de arme chimice de către regimul sirian", potrivit unor declaraţii citate de diplomatul american. Un alt responsabil american a afirmat deja pentru AFP că Statele Unite nu au decât "extrem de puţine îndoieli" asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la arme chimice, mult timp considerat de Washington ca o "linie roşie". În plus, în opinia acestui responsabil, acordul Siriei pentru o anchetă ONU vine "prea târziu pentru a fi credibil, în special pentru că dovezile disponibile au fost în mare parte alterate de bombardamentele continue comise de regim şi de alte acte deliberate în ultimele cinci zile". Afirmaţiile lui John Kerry survin într-un moment în care preşedintele Barack Obama pare să fie tot mai aproape de o eventuală acţiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel la Casa Albă şi a vorbit cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a oferi "un răspuns serios" la presupusul masacru din apropiere de Damasc. Totuşi, Casa Albă a dezminţit duminică seară informaţiile apărute în cotidianul britanic Telegraph potrivit cărora Washingtonul şi Londra se pregătesc să lanseze o operaţiune armată comună "în următoarele zile". "Preşedintele (Obama) nu a decis să angajeze o acţiune militară", a dat asigurări un responsabil al preşedinţiei americane. Experţii ONU urmează să înceapă luni ancheta la locurile presupusului atac chimic din apropiere de Damasc, după ce a obţinut acceptul Siriei, considerat însă extrem de tardiv de către ţările occidentale.

Niciun comentariu: