"A venit timpul popoarelor să iniţieze procedura de desfiinţare a României"
"Patrioţii Moldoveni" doresc anularea Unirii lui Cuza
Partidul politic "Patrioţii Moldovei" a cerut comunităţii internaţionale, în cadrul unei conferinţe de presă de pe 18 mai, să determine retrocedarea de către România a teritoriilor „istorice" ale Moldovei. Între alte revendicări ale "patrioţilor" - anularea Unirii Principatelor din 1859 şi dezmembrarea actualei Românii, scrie newsmoldova.md. Comunicatul de mai jos a fost publicat pe site-ul formaţiunii amintite, în limba rusă. Partidul a obţinut 0,09% din voturi la ultimele alegeri parlamentare.
„Partidul 'Patrioţii Moldovei', care întruneşte ideologic patrioţii Moldovei de pe ambele maluri ale Prutului, îşi asumă iniţiativa de anulare a tuturor semnăturilor şi angajamentelor, asumate de autorităţile Republicii Moldova, în timpul creării statului cu denumirea România", a declarat liderul „patrioţilor", Mihail Garbuz, citat de newsmoldova.md. Garbuz, 46 de ani, este profesor de chimie si biologie, născut la Slobozia, în Republica Moldova.
"Este vorba despre rechemarea semnăturilor din 1859 de pe actul unirii a două principate - Moldova, care şi acum este regiune în estul României, între Carpaţii de Est în vest şi râul Prut, şi Valahia într-un stat unitar. În anul 1866 el a fost numit România. După războiul ruso-turc din 1877-1878 România a fost declarată stat independent. În acest mod, sub influenţa Austro-Ungariei şi Franţei a fost creat un stat-tampon, scopul principal al căruia era contracararea influenţei Rusiei în Balcani', a continuat patriotul.
"Iniţiind procesul retragerii Moldovei din cadrul acestor acorduri, poporul moldovenesc anunţă începutul procesului a statului , care a încălcat angajamentele acordului şi n-a îndreptăţit speranţele şi aspiraţiile poporului Moldovei", a continuat Garbuz, potrivit căruia dispariţia României va pune capăt problemei identitare din Republica Moldova, va rezolva conflictul din stânga Nistrului şi va accelera procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Declaraţiile de mai sus par delirante, însă în spatele lor se afla nume importante din politica moldovenească, precum Victor Stepaniuc, fost vicepremier în timpul regimului Voronin şi unul dintre ideologii moldovenismului. Acum, Stepaniuc conduce formaţiunea "Moldova Unită", reprezentată în parlament de mai mulţi dezertori din Partidul Comuniştilor.
Nu este prima încercare de inventare a unor minorităţi naţionale în România. Asociaţia Comunităţii Aromânilor din România a cerut recunoaşterea aromânilor ca minoritate naţională. În vestul Ucrainei, comunităţile de ruteni inspirate de un preot prorus au proclamat autonomia regiunii subcarpatice a Ucrainei.
Partidul Patrioţii Moldoveni a înaintat o candidatura pentru Primăria Chişinăului. Este vorba de Maia Laguta, preşedinta a organizaţiei "Salvagardare", care a organizat mai multe proteste ale pensionarilor împotriva actualului regim prooccidental. Laguta a absolvit Scoala Teatrala „B. Sciukin" din Moscova.
Un alt nume loegat de "Patrioţii Moldoveni" este cel al lui Marian Russo, un tânăr care în 2007, la 20 de ani, era lider al organizaţiei de tineret a Alianţei Socialiste din Iaşi. El a infiintat, cu binecuvatarea preşedintelui Vladimir Voronin, Asociaţia Comunitatea Moldovenilor din România. Tribunalul din Iaşi a decis dizolvarea asociaţiei, în 2010. Verdictul este irevocabil. Marian Russo a susţinut că este urmaş al familiei lui Alecu Russo.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu