WikiLeaks: Adevărata faţă a liderilor de la Bucureşti.
Foame de putere, dorinţă de răzbunare, suspendarea preşedintelui şi sinuciderea politică, antipatii anti-Băsescu împărtăşite sau nu, presiuni pentru sinecurile puterii şi "combinaţii imbatabile". Sunt teme discutate cu diplomaţi americani de mâna a treia de Victor Ponta şi lideri liberali în campania electorală din 2008, când electoratul era hrănit până la saţietate cu asa-zise proiecte de relansare. Să aşteptăm şi telegramele din 2013...
Două telegrame ale ambasadei SUA la Bucureşti publicate de WikiLeaks într-o nouă serie de 1,7 milioane de asemenea documete, vorbesc despre disponibilitatea PSD de a forma o alianţă cu PDL chiar înaintea alegerilor parlamentare din 2008, dar şi despre disponibilitatea noului lider PSD Victor Ponta de a coopera cu PDL, pornind de la faptuil că noul preşedinte al social-democraţilor nu împărtăşeşte antipatia lui Crin Antonescu faţă de preşedintele Traian Băsescu, după cum arată o telegramă transmisă în februarie 2010.
”Dependența lui Ponta față de vechea gardă, tinerețea sa, legăturile cu Năstase, și provocarea de a se acomoda multiplelor interese de grup din PSD nu lasă să se întrevadă vreo reformă reală în PSD. Victoria lui poate fi considerată revenirea lui Năstase și cu siguranță răzbunarea lui Iliescu asupra lui Geoană. Este prea devreme pentru a decide dacă alegerea lui Ponta reprezintă un nou început pentru PSD sau un nouă etapă pentru aceleași jocuri ale cuplului Năstase-Iliescu.
Nu ne așteptăm că alianțele strategice ale partidului să se schimbe curând, dar s-ar putea să se remarce o schimbare față de PDL și PNL. Ponta nu împărtășește antipatia instinctivă a liderului Crin Antonescu față de președintele Băsescu, ceea ce înseamnă că e posibil să colaboreze cu PDL de la caz la caz. Mai mult, tinerețea lui Ponta este o provocare pentru Antonescu, 50 de ani, care s-a autoproclamat până acum drept candidatul cel tânăr”, se arata intr-un telegrama trimisa la Washington de numarul doi al ambasadeu SUA la Bucuresti, Jeri Guthrie-Corn, pe 22 februarie 2010.
Si inca un pasaj din telegrama privind alegerile din PSD si noua orientare a partidului. “pe 15 februarie (2010), Nastase a anuntat ca nu va participa la ceea ce a calificat “o parodie de conventie” ale carei reguli au fost falsificate clar de Geoana. Vicepresedintele Victor Ponta a anuntat imediat ca va candida si, o zi mai tarziu, socrul sau, Ilie Sarbu, fostul ministru al Agriculturii in guvernul PSD-PDL din 2008-2009, si-a retras sprijinul pentru Geoana in favoarea lui. Fostul presedinte Ion Iliescu s-a adaugat grupului protestatarilor pe 17 februarie, anuntand ca demisioneaza din functia de presedinte de onoare al PSD si isi inceteaza toate activitatile de partid, ca semn de protest impotriva masinatiunilor lui Geoana. Au urmat o avalansa de aripi locale ale partidului si de membri care si-au anuntat sprijinul pentru Ponta, dupa cum a urmat o evaporarea ecartului pe care aparent il avea Geoana similara cu cea din competitia pentru presedintie, din decembrie 2009. In momentul in care a inceput conventia, sambata, 20 februarie, situatia s-a schimbat total.
O telegrama transmisa la Washington pe 20 noiembrie 2008 il citeaza pe Victor Ponta vorbind despre imposibilitatea unei aliante PSD-PNL dupa alegerile din noiembrie 2008, din cauza foamei de putere din PSD si a dorintei de razbunare impotriva lui Tariceanu in PNL. Atat Ponta, cat si parloamentari PNL aratau consilierilor politici americani ca Traian Basescu este stapanul jocului politic, gratie constitutiei, si ca suspendarea sa nu ar face decat sa-i sporeasca sansele la alegerile prezidentiale din 2009.
“A reiesit clar din conversatiile noastre cu interlocutorii ca o coalitie PSD-PNL nu mai este o optiune atat de sigura acum, asa cum era acum cateva saptamani si ca etuziasmul se stinge de ambele parti in ce priveste masura drastica a suspendarii presedintelui, pentru a se asigura ca presedintele in exercitiu va numi un candidat la postul de premier din randurile acestor doua partide. Mai mult, increderea PDL ca constitutia Romaniei il pune pe presedinte in rolul de conducator in ce priveste nominalizarea primului-ministru pare sa fie indreptatita.
Cu toate acestea, in ciuda sondajelor promitatoare, un rezultat bun la alegerile ce vin nu este un lucru sigur, dat fiind faptul ca baza sa electorala din clasa de mijloc urbana poate decide sa ramana acasa (sau sa paraseasca orasul) in masa, cu ocazia unor alegeri plasate in mijlocul a trei zile de vacanta de weekend care a fost special aleasa pentru a reduce participarea la vot.”
In aceeasi telegrama se arata ca Victor Ponta a spus in cadrul unei discutii cu un consilier politic al ambasadei SUA urmatoarele despre formarea unui guvern PSD-PNL: “Nu se poate ca el sa se faca acum, cu exceptia cazului suspendarii presedintelui. Aceasta ar fi sinucidere, pentru ca l-ar face pe Basescu un candidat de neinvins la alegerile de anul viitor.”
Telegrama continua: “In timp ce unii lideri PSD, inclusiv liderul deputatilor PSD, Victor Hrebenciuc, insista inca pentru o coalitie cu PNL, starea de spirit dominanta in PSD este ca partidul nu-si permite sa ramana in fara puterii pentru un alt ciclu electoral. Mai mult, liderii locali ai partidului sunt constienti de beneficiile pe care le aduc slujbele si fac presiuni asupra conducerii centrale pentru a intra la guvernare cu orice pret. Ponta a spus ca discutiile informale din partid au inceput deja. (Nota: acest lucru a fost confirmat de cateva stiri de presa astazi) si a remarcat ca o coalitie PSD-PDL ar fi o combinatie de “neinvins”, cu 70% de mandate parlamentare. Ponta a glumit ca doar doi lideri PSD sunt impotriva acestei optiuni - “(fostul presedinte) Iliescu, pentru ca este prea batran, si eu, pentru ca sunt prea tanar.” Ponta a daugat ca un alt motiv pentru care un guvern PSD-PNL este mai putin probabil este ca multi dintre rivalii lui Tariceanu din PNL ar avea de castigat in opozitie, reamarcand ca daca Tariceanu va continua sa conduca partidul, nume grele din PNL, precum Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai ar fi “morti” politic. Ei sunt mai putin flamanzi decat suntem noi, a conchis el. (Nota: Orban a confirmat asta, spunand ca o perioada “temporara” in opozitie ar avea un efect purificator asupra PNL.)
“Ponta a spus ca daca rezultatele alegerilor vor fi conforme cu datele sondajelor, PSD si PDL isi pot imparti posturile ministeriale in mod egal, targuind ce minister sa fie detinut de fiecare partid. Ponta a confirmat ca este principalul candidat al partidului sau pentru postul de ministru al Justitiei in orice coalitie implica PSD-ul. El a spus ca este constient ca actualul ministru al Justitiei Predoiu a dorit o trecere rapida a noului Cod Penal, dar a estimat ca aceasta va fi o decizie de luat pentru viitorul guvern. El a adaugat ca Romania are nevoie de “o reforma radicala” a sistemului judiciar si al celui legal, care nu este posibila decat daca viitoare coalitie se va bucura de o majoritate parlamentara puternica. Intrebat despre perspectiva formarii rapide a noului guvern, Ponta a replicat ca-dupa o campanie epuizanta-utimul lucru pe care politicienii il vor este perspectiva unor batalii lungi pentru noul guvern. Nimeni nu vrea un parlament fara o majoritate si reintoarcerea la o alta runda de alegeri si nimeni nu vrea ca Tariceanu sa ramana sine die in fruntea unui guvern interimar. “Totul se va incheia inainte de Craciun si Basescu are ultimul cuvant”, a conhis el.”
Un alt parlamentar cu care a discutat unul dintre consilierii politici ai ambasadei SUA este penelistul George Scutaru. “Scutaru a confirmat ca diferite partide incep acum sa vorbeasca despre viitoarele coalitii, dar a insistat ca adevaratele negocieri nu vor avea loc decat dupa ce se vor cunoaste rezultatele alegerilor. El a spus ca Basescu este jokerul si xa “totul este posibil acum”. Scenariul la moda este ca Basescu doreste sa-l numeasca premier pe Theodor Stolojan intr-o prima faza – cu certitudinea ca nominalizarea nu va fi acceptat de parlament. Basescu va impinge atunci in fata solutia “tehnocrata” - probabil seful SRI George Maior sau directorul SIE Mihai Razvan Ungureanu, ca fiind cea de a doua nominalizare, si va argumenta ca criza economica necesita formarea unui guvern de uniune nationala.”
“La intrebarea consilierului politic daca o miscare PSD-PNL de suspendare a lui Basescu este mai putin probabila acum, Scutaru a raspuns ca Basescu se afla acum in “mijlocul jocului” gratie constitutiei si ca “totul depinde de el”. El a punctat ca PDL-ul lui Basescu a adioptat un ton mai moale cu PNL si nu mai insista pe plecarea lui Tariceanu ca o preconditie pentru formarea unei coalitii PDL-PNL. El a confirmat ca PSD are “foame de putere” si trebuie sa revina in joc aproape cu orice pret. Scutaru a sugerat ca PNL se poate retrage in opozitie pentru a-si mentine imaginea de singura forta de dreapta credibila, dar a adaugat rapid ca dorinta oricarui partid este de a fi la guvernare. Intrebat daca nominalizare ca premier a directorului SRI ar fi acceptabila pentru PNL, el a spus ca “depinde de ce altceva mai este pe masa.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu