“O împărţire cu foarte multe regiuni nu are sens. Dacă facem o regiune din două judeţe, mai bine nu o mai facem. Există trei tipuri de regiuni: un tip bazat pe fundamentele culturale, un tip care se bazează pe relaţiile funcţionale, pe comunicaţii şi un tip care le combină pe cele două. De asta avem nevoie”, a declarat Dragnea, în opinia căruia noua supra-structură trebuie să fie în avantajul fiecărui județ, Consiliile județene fiind cele care vor primi competențe.
“Fiecare judeţ trebuie să beneficieze de regionalizare. În America, capitala statului nu este cel mai dezvoltat oraş. Ideea e să nu facem cetăţenii să se ducă la regiune. Consiliile judeţene vor primi competenţe. Luăm de la guvernul central şi ducem competenţele la regiuni”, a precizat Dragnea, subliniind că stabilirea reşedinţelor regionale va fi făcută în urma unei analize detaliate.
“Sigur Alexandria nu va fi capitala noii regiuni. Sper să nu se supere teleormănenii pe mine”, a adăugat vicepremierul, precizând că regiunile vor fi stabilite în urma unor analize.
“Ne interesează ca cetăţenii să trăiască mai bine. Vom prezenta toate argumentele: de ce nu mai putem sta cu actualele regiuni de dezvoltare şi de ce trebuie s-o facem anul acesta. Avem trei grupuri de lucru: unul academic, unul al structurilor autorităţilor locale şi parlamentari şi un grup de lucru al societăţii civile. Deja se lucrează, sunt progrese importante”, a explicat vicepremierul.
Referitor la o eventuală împărţire administrativă pe criterii etnice, Dragnea a declarat că nu acesta este obiectivul regionalizării.
“Nu va fi o regionalizare pe criterii etnice. E exclus aşa ceva. Nu discutăm de autonomie pe criterii etnice. Regionalizarea are două obiective: dezvoltare echilibrată a acestei ţări şi să ducă serviciile publice mai aproape de cetăţeni. Vrem să rupem ghemul de putere şi s-o ducem de la Bucureşti la regiune, consiliu judeţean şi primării. Criteriile etnice au nicio noimă economică”, a completat Liviu Dragnea.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu