Traian Băsescu: În Strategia Guvernului nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor.
În Strategia Fiscal-Bugetară guvernamentală nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor, a precizat vineri preşedintele Traian Băsescu.
"În strategie nu scrie nimic despre îngheţarea pensiilor. În strategie scrie doar despre cei din grupele I şi II de muncă, ce s-au pensionat după anul 2001, că nu pot începe plăţile suplimentare pentru ei din anul 2012, asta scrie cert în strategie. (...) Şi este îndreptăţit oarecum pensionarul, care s-a pensionat după 2001, să spună 'da mie de ce', pentru că la 1 ianuarie s-au mărit pensiile la 1,4 milioane de pensionari care au lucrat în categoria I şi II de muncă şi s-au pensionat înainte de 2001. În momentul de faţă, datorită deficitului foarte mare pe care îl are bugetul de pensie, se amână plata diferenţei de pensii pentru cei din grupele I şi II de muncă, ce s-au pensionat după 2001, asta scrie în strategie", a explicat şeful statului, aflat într-o vizită la Şantierul Naval Mangalia.
El a avut un mesaj şi pentru bugetari. "Bugetarilor pot să le transmit un singur lucru: că sunt prea mulţi. Avem 1,2 milioane de bugetari şi trebuie redus numărul bugetarilor. Trebuie să reducem cheltuielile de funcţionare a statului, dacă vrem să fim un stat viabil care să nu înghită resursele pe care le produce economia românească", a spus Traian Băsescu.
Potrivit acestuia, fondul de pensii şi funcţionarea statului sunt cei doi mari consumatori, alături de ajutoarele sociale. "Trebuie să ştim un lucru limpede: România împrumută bani pentru plata bugetarilor şi pentru plata pensiilor. Pentru pensii împrumutăm anul acesta 3,6 miliarde de euro dar din afară, pentru salarii împrumutăm diferenţa până la 4,8 miliarde de euro, deci nu putem să rămânem pe poziţia unei ţări care îşi plăteşte pensionarii şi bugetarii din împrumuturi, pentru că dăm faliment toţi, şi atunci obligaţia noastră este să diminuăm efectul exagerărilor uriaşe care s-au făcut în 2007 - 2008, prin blocarea la acest nivel a cheltuielilor, pentru ca veniturile bugetului de stat să ajungă din urmă cheltuielile", a arătat Traian Băsescu.
Şeful statului a subliniat că susţine Strategia fiscală a Guvernului pentru că îşi dă seama că nu există altă situaţie. "N-aş vrea să spun un lucru pe care să-l consideraţi lozincă, dar noi acum împrumutăm bani pentru pensionari şi bugetari, sacrificând generaţia care urmează să intre în viaţă. Or, este o responsabilitate morală, dacă vreţi, şi n-aş vrea să interpretaţi că vreau să pun pensionarii împotriva tinerilor, dar e o realitate pe care trebuie s-o privim în faţă, să ne-o asumăm şi să încercăm să o corectăm", a afirmat preşedintele.
În opinia sa, "România are o şansă uriaşă", ţinând cont de faptul că "alte state au mers mult mai departe decât a mers România până la criza datoriilor suverane din Europa". "Noi încă avem un nivel de datorie redus. N-o să-l putem stopa la acest nivel, pentru că inerţia încă funcţionează. Nu putem spune că, la anul, nu vom împrumuta bani ca să plătim pensiile. Vom împrumuta bani ca să plătim pensiile şi la anul, dar ar trebui să fie mai puţin decât anul acesta. Peste doi ani ar trebui să fie mai puţin decât anul viitor, deci acel lucru trebuie să-l facem dacă suntem responsabili faţă de viitorul ţării", a mai spus şeful statului.
Preşedintele Băsescu a subliniat, totodată, că România este mult mai pregătită să facă faţă unei a doua crize faţă de perioada 2009 - 2010. "Sigur că îngrijorat sunt (de o nouă criză - n.r.), dar suntem mult mai pregătiţi acum să facem faţă unei eventuale a doua crize, în condiţiile în care n-am ieşit din prima. (...) Am făcut 20 de ani de politică de a consuma orice resursă produce statul. Nu se poate continua aşa, iar criza datoriilor ne arată că niciun stat nu mai poate trăi pe datorie, ci din ce produce", a subliniat Traian Băsescu. AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu