EXCLUSIV GÂNDUL: GUVERNUL USL
Lista de nume pentru cele mai importante ministere ale alianţei dintre social-democraţi şi liberali
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru gândul că Guvernul USL va avea în componenţă multe nume noi, trei-patru "experimentaţi" şi posibil câţiva "tehnocraţi". Protocolul Uniunii Social Liberale prevede ca, în cadrul Guvernului USL, PSD şi Alianţa de Centru Dreapta (PNL-PC) să aibă un număr egal de miniştri, aplicându-se sistemul parităţii. După negocieri între cele două părţi, s-a stabilit ca Victor Ponta să fie propunerea Uniunii pentru funcţia de premier, în timp ce Crin Antonescu va fi candidatul USL pentru funcţia de preşedinte. Structura viitorului Guvern urmează să fie un compromis între propunerea PNL - 11 ministere şi cea a PSD - 13 ministere, plus patru miniştri delegaţi.
"După prezentarea tuturor programelor sectoriale vom lua o decizie finală privind structura Guvernului. Viitorul ministru trebuie să fie un om fără probleme şi vor exista maximum 3-4 nume de oameni experimentaţi, foşti miniştri, nu va fi un guvern nou-nouţ. Este posibil ca în viitorul guvern să fie nominalizaţi şi independenţi, tehnocraţi", a declarat pentru gândul Victor Ponta. Chiar dacă preşedintele PSD susţine că până în acest moment nu s-a discutat în cadrul USL despre vreo propunere de ministru, surse din USL au declarat că există o serie de favoriţi pentru şefia ministerelor.
Ministrul "invizibil" de la Finanţe
Liberalii susţin că Ministerul de Finanţe le revine, deoarece social-democraţii vor desemna premierul. Crin Antonescu l-a propus anul trecut pentru această funcţie pe Claudiu Doltu, profesor la ASE, fost consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu, consilierul lui Mugur Isărescu la începutul anilor 2003 şi secretar de stat la Finanţe în timpul guvernării Tăriceanu. În 2006, acesta a fost numit reprezentantul ţării noastre la Banca Mondială, funcţie deţinută până în 2009. Nominalizarea lui Doltu pentru acest minister a trezit nemulţumiri în PNL, Varujan Vosganian simţindu-se nedreptăţit de faptul că nu a fost propus pentru această funcţie, deşi el a fost cel care a scris programul economic al PNL. Doltu a avut în ultimul an o prezenţă discretă în spaţiul public, el nefiind promovat de partid. "Întrebaţi la partid de ce nu apar mai des la televizor", a fost reacţia lui Claudiu Doltu. El a reprezentat PNL la discuţiile cu FMI în calitate de ministru al Economiei şi Finanţelor în Cabinetul alternativ al liberalilor. Un alt nume vehiculat pentru Ministerul de Finanţe este cel al deputatului Daniel Chiţoiu, fost şef al ANAF în guvernarea Tăriceanu. Acesta conduce în prezent Comisia de Buget şi Finanţe a PNL.
Secretarul general al PNL la Transporturi
Un alt nume cu şanse foarte mari pentru a ocupa fotoliul de ministru în guvernul Ponta este Eduard Hellvig - secretar general al PNL şi apropiat al lui Crin Antonescu. El urmează să conducă fie ministerul Transporturilor, fie un minister nou care să înglobeze şi Comunicaţiile. Surse din PNL dau ca sigură prezenţa lui Hellvig în Guvernul USL. Secretarul general al PNL este doctor în Ştiinţe Politice şi a fost deputat PC (PUR) în legislatura 2004-2008. În cadrul USL nu s-a stabilit dacă acest minister va îngloba şi Ministerul Dezvoltării Regionale, existând discuţii ca acesta să fie trecut la Ministerul Administraţiei.
Andrei Marga la concurenţă cu Ecaterina Andronescu
Profesorul şi fostul ministru Andrei Marga este cel unul dintre cei mai mediatizaţi miniştri ai Cabinetului din umbră al USL. CV-ul acestuia, dar şi relaţia cu Crin Antonescu l-au impus pe Marga drept favorit în competiţia pentru şefia Ministerului Educaţiei. Surse din PSD au declarat pentru gândul că Ecaterina Andronescu are şanse mici să ajungă în fruntea ministerului, deoarece relaţia acesteia cu Victor Ponta "nu este una foarte bună". De altfel, în timpul guvernului PSD-PDL între cei doi a existat un schimb dur de replici, Ponta reproşându-i la momentul respectiv că a acceptat prea uşor modificările aduse legii Educaţiei de premierul Boc. Nici social-democratul Alexandru Athanasiu nu se numără printre preferaţii lui Victor Ponta, au adăugat surse din PSD. În acest context, Educaţia are şanse mari în portofoliul liberalilor.
Cultura la Mircea Diaconu
Senatorul PNL, Mircea Diaconu, a fost desemnat de Crin Antonescu pentru Ministerul Culturii, propunerea fiind agreată şi de social-democraţi. Actor şi director al teatrului Nottara, Diaconu s-a acomodat şi cu spaţiul politic, fiind o prezenţă constantă în emisiunile de profil. De la social-democraţi, numele vehiculat pentru a prelua acest minister a fost cel al Olguţei Vasilescu.
Munca la Mariana Câmpeanu
Fostul ministru al Muncii în guvernul Tăriceanu, Mariana Câmpeanu, este creditată cu prima şansă pentru a reveni în fruntea acestui minister în cazul în care USL va ajunge la guvernare.
PC ia Agricultura
Surse din USL susţin că preşedintele PC, Daniel Constantin, va prelua Ministerul Agriculturii. "Sunt speculaţii că aş putea ajunge acolo, nu am discutat despre portofoliul de ministru al Agriculturii. Ca om care a lucrat foarte mult în agricultură vă pot spune însă că viitorul ministru va trebui să stimuleze asocierea în agricultură. Nu este competitivă o agricultură fărâmiţată dacă vrem să fim competitivi în plan european, unde fermele între 5 şi 100 ha primează. Nu avem un sistem de irigaţii şi depindem de vreme. Nu există un sprijin pentru agricultura ecologică. În momentul de faţă avem evaziune exagerată în agricultură, iar acest lucru este generat de faptul că nu avem o politică fiscală care să stimuleze agricultura. Atâta timp cât avem TVA de 24% nu putem vorbi despre agricultură competitivă", a declarat pentru gândul Daniel Constantin întrebat ce va face dacă va ajunge ministrul Agriculturii.
Apărarea la PNL
Surse din PNL au declarat pentru gândul că Ministerul Apărării va reveni liberalilor, urmând să fie decisă persoana care va ocupa această funcţie. Chiar dacă Crin Antonescu l-a nominalizat pe generalul Corneliu Dobriţoiu ministru din umbră la Apărare, poziţia sa este contestată de Teodor Meleşcanu. În cazul în care acesta nu va fi numit ministru de Externe, poate prelua portofoliul Apărării.
Dragnea, ministru de Interne şi vicepremier
În tabăra social-democraţilor, ministerul de Interne este rezervat pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele CJ Teleorman a mai ocupat această funcţie la începutul anului 2009 în guvernul Boc, dar a demisionat după ce a refuzat să numească anumiţi oameni în structurile Ministerului. Surse din PSD au declarat pentru gândul că Dragnea vizează şi poziţia de vicepremier în cadrul Guvernului USL.
Corlăţean, favorit la Externe
Preşedintele Comisiei de politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, este favorit pentru a deveni ministru de Externe în guvernarea USL. Pesedistul a pierdut această funcţie în 2008, fiind preferat Cristian Diaconescu. Corlăţean este vocea partidului în materie de politică externă alături de cea a lui Adrian Năstase. Pe acelaşi minister, liberalii l-au propus pe fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu.
Justiţia la Şova
Chiar dacă numele său a fost implicat în scandalul Turceni-Rovinari, senatorul PSD Daniel Şova rămâne unul dintre favoriţii pentru preluarea şefiei Ministerului Justiţiei. Prieten cu Victor Ponta, Dan Şova a avut o ascensiune rapidă şi pe linie de partid, fiind ales în fruntea Comisiei de Integritate Morală a PSD. Un alt nume vehiculat pentru Ministerul Justitţiei este cel al senatorului Ioan Chelaru. Surse din PSD susţin că ultimul cuvânt la Justiţie îl va avea Victor Ponta care va dori să aibă un specialist în fruntea Ministerului. "Nu trebuie să uităm că Ponta este procuror şi nu va dori să pună pe cineva controversat la acest minister. Decizia îi va reveni lui în totalitate", au precizat surse din partid.
Sănătatea pe mâinile PSD
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Florian Popa şi deputatul Nicolae Bănicioiu sunt numele vehiculate pentru a prelua Ministerul Sănătăţii. Doctorul Popa este susţinut de filiala PSD Sector 2, în timp ce Bănicioiu este sprijinit de Liviu Dragnea.
Carmen Moldovan, în cărţi pentru Mediu
Preocupările ecologiste ale deputatului PSD, Carmen Moldovan, i-au crescut acesteia şansele de a prelua Ministerul Mediului. Moldovan a fost cea care l-a sfătuit pe Victor Ponta să aducă în sediul din Kiseleff coşuri speciale pentru gunoi, să creeze un spaţiu pentru reciclarea bateriilor şi să fie interesat de maşinile eco. Un interes aparte pentru Ministerul Mediului îl are şi filiala PSD din Constanţa. În 2008, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu l-au impus în fruntea Ministerului pe Nicolae Nemirschi. Astfel, viitorul ministru va trebui să aibă şi acceptul pesediştilor de la malul mării.
Iancu la Industrie
Pentru portofoliul de la Industrie sunt în cărţi deputaţii PSD Iulian Iancu şi Constantin Niţă. Ultimul a fost ministru al IMM-urilor în guvernul PSD - PDL. În cadrul USL nu s-a luat însă o decizie finală dacă acest minister va fi de sine stătător sau va fi lipit Ministerul Economiei.
Cum se aleg ministerele
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru gândul că a stabilit cu Crin Antonescu ca alegerea ministerelor să nu se facă alternativ de fiecare partid. "Se va merge pe un sistem diferit faţă de cel din 2008. Nu vom merge pe sistemul în care fiecare alege pe rând câte un minister. Fiecare parte va propune câte 3-4 nume pentru un minister şi apoi vom stabili cine va fi ministru", a precizat Ponta. El a spus că a ales acest sistem pentru a nu se afla în aceeaşi situaţie ca premierul Emil Boc care a trebuit să lucreze cu oameni pe care nu îi cunoştea.
Ion Iliescu vrea "examene severe" în ministere
"Miniştrii trebuie să fie oameni cu greutate cu pregătire, cu orizont larg politic şi cu experienţă politică ca lumea şi sub ei trebuie protejaţi profesioniştii care să nu se schimbe odată cu echipa guvernamentală", a declarat pentru gândul Ion Iliescu. Preşedintele de onoare i-a recomandat lui Victor Ponta să facă o selecţie rapidă a funcţionarilor din aparatul de stat. "Trebuie aduşi profesionişti în ministere şi să fie păstraţi doar cei care ştiu carte. Trebuie să aibă loc examene severe şi înlăturaţi cei care au intrat pe pile, pe rudenii, pe clientelism politic", a adăugat fostul preşedinte. Iliescu a subliniat că administraţia centrală este "umflată" şi că viitoarea guvernare trebuie să aibă o "structură mai ieftină şi mai eficientă". "Poate fi o formulă cu 20 de ministere bine aşezată şi cu economie de personal, poate să fie una cu 10 dar supraîncărcată. Nu numărul ministerelor este important, ci personalul care lucrează pentru ele", a conchis preşedintele de onoare al PSD, care a deplâns soarta specialiştilor din ministere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu