Rusia ne va dirija exporturile de grâu
Rusia ar putea strica bucuria celor care au afirmat în ultima perioadă că România are cel mai bun an agricol din 2004. Concret, exporturile de cereale ale României ar putea creşte, însă nu şi sumele încasate, deoarece Rusia va relua şi ea exporturile de produse agricole pe care şi le-a suspendat în 2010.
România a profitat din plin de acea perioadă, iar exportatorii au obţinut sume frumoase pentru marfa lor, pentru că preţul grâului a crescut puternic în SUA şi Europa din cauza ofertei mici. Potrivit datelor oficiale, ţara noastră a exportat peste 2,3 milioane de tone de grâu în 2010, de peste trei ori mai mult decât cantităţile importate. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că recolta de grâu din acest an se va ridica la şapte milioane de tone, în creştere cu 23% faţă de 2010, iar specialiştii din agricultură estimează că exporturile ar putea să depăşească 3 milioane de tone.
“Nu este un prag greu de atins, însă preţul grâului este greu de estimat în momentul de faţă. Anul trecut, preţul a fost determinat în mare parte de criza din Rusia. Exportatorii din România au avut mai mult de câştigat, dar acum rămâne de văzut ce se întâmplă cu cotaţia grâului pe piaţa internaţională. Rusia îşi va relua exporturile şi totul va fi în funcţie de cantitatea de cereale de pe piaţă”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.
Rusia aruncă pe piaţă 10 milioane de tone de grâu
Pe piaţa românească, recolta bună şi reluarea exporturilor de grâu ar putea avea ca rezultat scăderea preţului pâinii, însă numai dacă ieftinirea va fi una semnificativă pe plan internaţional. Şi Ministerul Agriculturii a tras un semnal de alarmă în această privinţă. "Mi-aş fi dorit că Rusia să nu exporte nici în acest an. Anul trecut ne-a făcut un bine senzaţional, măcar o dată în viaţă", a declarat recent ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
Rusia şi-a propus să exporte 10 milioane de tone de grâu în acest an, comparativ cu 4 milioane anul trecut. Recolta totală este estimată la 85-90 milioane de tone, iar cererea internă la 77 milioane de tone. Înainte de impunerea restricţiilor, livrările externe de grâu ale Rusiei s-au ridicat la 18,6 milioane de tone.
Producţia bună nu scade preţurile
Potrivit specialiştilor de pe piaţa agricolă, recolta bună a României nu va duce la scăderea preţurilor produselor agroalimentare. Unul dintre cei mai mari agricultori, Adrian Porumboiu, ne-a declarat că preţurile nu se formează în ţară, ci la bursele externe. “Nu cred că vor scăderea preţurile în perioada următoare, chiar dacă producţiile se arată destul de bune. Este o greşeală să credem că preţul se formează în România. Cu toate acestea, legumele şi fructele ar putea avea preţuri mai mici, deoarece recolta a fost foarte bună”, a spus Adrian Porumboiu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu