joi, 8 septembrie 2011

AGERPRES:MINISTERUL ECONOMIEI DORESTE EXPLOATAREA ZACAMINTELOR DE LA ROSIA MONTANA!

Ministerul Economiei doreşte exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană


Ministerul Economiei este de acord cu exploatarea zăcămintelor de la Roşia Montană dacă proiectul obţine autorizaţiile de mediu, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, la conferinţa Focus Energetic.


'Problema proiectului Roşia Montană e la Ministerul Mediului. Compania trebuie să obţină autorizaţia de mediu şi după aceea vom vorbi de exploatarea în sine. MECMA doreşte exploatarea', a afirmat Stafie.

Potrivit directorului proiectare tehnică Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), Cecilia Szentesy, de la Roşia Montană se vor extrage 245 de tone de aur şi 900 de argint. 'Sunt 314 tone de aur şi 1.500 de argint la Roşia Montană - rezervele din pământ. Se pierde 20% în exploatare, deci o să extragă 245 de tone de aur şi 900 de argint', a afirmat aceasta.

Premierul Emil Boc a anunţat, recent, că Guvernul va primi spre analiză, cât de repede posibil, un proiect de act normativ privind majorarea redevenţelor percepute de stat inclusiv pentru exploatarea aurului. În context, şeful Guvernului a subliniat că trebuie reevaluat contractul cu societatea Roşia Montană Gold Corporation privind beneficiile statului român în eventualitatea desfăşurării acestui proiect minier.

Ministerul Finanţelor a lansat deja în dezbatere un proiect de ordonanţă pentru majorarea redevenţelor, inclusiv la metale preţioase, de la 4% la 6%. Referitor la demararea proiectului minier de la Roşia Montană, premierul a subliniat că decizia trebuie să fie fundamentată pe ce spun specialiştii de la Ministerul Mediului, în primul rând.

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat, în 6 septembrie, că va propune acordarea avizului de mediu pentru exploatarea de la Roşia Montană doar dacă va fi convins că nu va exista niciun risc de poluare în zonă.

RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva - cu 19,31%, Gabriel Resources - cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari - cu 0,23%.

Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. AGERPRES

Niciun comentariu: