Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Varujan Vosganian consideră că tăcerea absolută a preşedintelui suspendat Traian Băsescu în legătură cu ancheta procurorilor referitoare la referendumul din 29 iulie este extrem de interesantă dar şi ciudată, apreciind că, în acelaşi timp, cei care vorbesc despre "năvala procurorilor din sate" sunt catalogaţi drept atentatori la independenţa justiţiei.
"Extrem de interesantă este tăcerea absolută pe care o păstrează Traian Băsescu în legătură cu ancheta procurorilor privind eventualele nereguli de la referendum. Dacă ne gândim că, în ultima vreme, preşedintele suspendat a vorbit despre tot şi despre toate, este cu totul ciudat că nu a făcut nicio referire la un subiect atât de actual şi care, de la revolte ţărăneşti până la scrisori trimise la Uniunea Europeană de către europarlamentarii USL, a stârnit atâtea dispute. E limpede că acţiunea procurorilor a fost extrem de impopulară, mai ales prin modul în care s-a derulat. Băsescu n-ar fi avut decât două opţiuni, ori să critice această acţiune, măcar în formele sale procedurale, ori să tacă. Dacă ar fi lăudat-o, şi-ar fi atras şi mai multă antipatie din partea românilor. Dacă ar fi criticat-o sau măcar şi-ar fi exprimat unele rezerve, şi-ar fi atras nedumerirea celor care au făcut toate astea ca să-i fie pe plac. Orice ar fi spus, ar fi ieşit prost. Astfel încât, aşa cum a dovedit şi altădată, pentru Băsescu uneori tăcerea e brăţară de aur. Cât despre meseria sa, părerile sunt împărţite", spune Vosganian, duminică, într-o postare pe blogul personal.
El atrage totodată atenţia asupra celor care se arată surprinşi de astfel de acţiuni ale procurorilor.
"În schimb, cei care nu tac şi se arată surprinşi de procedurile procurorilor care năvălesc prin sate, îndrumaţi de poliţişti şi însoţiţi, precum activiştii evanghelici, de biblii, sunt catalogaţi drept atentatori la independenţa justiţiei. Principala dovadă a independenţei justiţiei este nepărtinirea şi eficienţa ei", a arătat Vosganian.
Potrivit acestuia, orice observator al vieţii politice româneşti va accepta că guvernele conduse de Emil Boc "au fost dintre cele mai corupte pe care România le-a avut".
"Comisioanele percepute de autorităţi au băgat, pur şi simplu, groaza în investitorii externi şi în ambasadele străine. Au rămas legendare preţurile la care s-au licitat sau executat unele investiţii, de la autostrada Ploieşti-Braşov şi până la tot felul de patinoare şi săli de sport. Dar, ce să vezi? Parchetul nu s-a sesizat împotriva niciunui ministru! Singura membră cercetată a cabinetului a fost Monica Iacob Ritzi, dar nu pentru că Parchetul s-ar fi autosesizat, ci pentru că presa a forţat acţiunea Parchetului. Nu trebuie să fii prea experimentat în operaţiuni de audit ca să constaţi că guvernele Băsescu - Boc au fost mai corupte decât guvernele conduse de Călin Tăriceanu. Nu am auzit nici măcar pe apologeţii băsişti, de la jurnalişti şi până la parlamentari, să conteste acest lucru. Cu toate astea, în timpul mandatului lui Călin Tăriceanu au fost suspendaţi - sau, mă rog, şi-au dat demisia din acest motiv - şase miniştri (dintre care unul singur a fost condamnat, iar doi sunt deja declaraţi nevinovaţi), în timp ce Guvernele Băsescu - Boc sunt cristal!", a susţinut liderul liberal.
Varujan Vosganian mai afirmă că "pentru Parchetele independente şi necrutăţoare proclamate ca atare de Traian Băsescu, de liderii Uniunii Europene şi de ambasadorul SUA, Guvernele Băsescu - Boc sunt ideale din perspectiva incoruptibilităţii".
"Nu mai vorbim de rapiditatea cu care ele acţionează, fie că dau neînceperea urmăririi penale unei doamne ministru, înainte ca urmărirea să înceapă, fie că învinuiesc, de-a dreptul, un secretar de stat imediat ce vine, prin intermediul televiziunii (!) îndemnul domnului presedinte, chiar şi suspendat. Consiliul Superior al Magistraturii, la rândul său se sesizează prompt în legătură cu toate acestea. Blogul meu este trimis spre lectură Inspecţiei Judiciare. Ce altceva pot să spun decât: lectură plăcută! Dar aş vrea ca, pentru a-şi întregi cultura generală, Inspecţia Judiciară să-şi completeze bibliografia, citind şi declaraţiile preşedintelui (pe atunci în funcţie) cu privire la magistraţi", a adăugat liberalul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu