Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat miercuri că, imediat după ce Curtea Constituţională va primi listele electorale cerute, va solicita CCR scurtarea termenului până la care trebuie să ia o decizie privind referendumul din 29 iulie, pentru a se stopa criza politică.
"Dacă îmi permiteţi un comentariu personal, şi acesta nu este presiune la adresa nimănui, eu nu cred că are nevoie CCR de listele nominale, pentru că acolo sunt 18.300.000 de români, cu numele scrise. Nu văd cine ar lua cele 18 milioane să le inventarieze cu creionul să vadă dacă atunci când le adună om cu om ies 18 milioane şi. (...) Cred că documentul de care are nevoie Curtea este exact cel care se află şi pe site-ul BEC, cel care vizează judeţele. (...) Este un blocaj clar al instituţiilor, nimeni nu vrea să contribuie la deblocarea situaţiei politice", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie susţinută la sediul său de campanie.
El a spus că va solicita CCR, după ce va primi listele electorale, să devanseze termenul luării unei decizii în privinţa referendumului, cât de repede se poate, pentru deblocarea crizei politice.
"Imediat ce solicitarea Curţii de a primi listele sau sinteza pe judeţe a listelor pentru a vedea numărul - mie îmi este clar că asta vrea CCR, să vadă numărul, cifra care reprezintă totalul celor înscrişi în listele după care s-a desfăşurat referendumul, nu altceva -, mă voi adresa CCR cu solicitarea de a devansa termenul, atât de repede cât poate Curtea. Pentru că altfel, vom continua criza politică şi decredibilizarea României. O ţară care, după ce se desfăşoară referendumul, pe urmă chiar organizatorul, Guvernul, îşi contestă propriile cifre este o ţară în care nimeni nu mai poate avea încredere. Este fără precedent în Europa democratică. Reuşim să scriem o nouă pagină de lipsă de democraţie, dar asta e, măcar să o scriem mai repede, să închidem subiectul", a explicat Băsescu.
Preşedintele suspendat a punctat faptul că va cere scurtarea termenului până la care CCR va lua o decizie cu privire la referendum pentru că prioritatea României este economia. "Trebuie scurtat termenul până la care CCR să judece şi să dea o soluţie şi avem probleme economice ca prioritate majoră a României", a conchis Traian Băsescu.
Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat miercuri că a făcut presiuni asupra fostului ministru de Interne Ioan Rus prin declaraţiile pe care le-a făcut de la sediul de campanie şi care s-au dorit o atenţionare cu privire la modul în care s-au întocmit listele electorale, punctând că şi el a fost "neatent" pentru că nu a contestat listele respective la timp.
"Lista electorală definită de Constituţie îşi găseşte definirea şi în lege şi spune: lista electorală permanentă este formată din toţi cetăţenii care au peste 18 ani. Şi acum venim şi la un răspuns pe care i-l datorez domnului ministru Rus. Văd că domnul Crin Antonescu spune că nu a făcut niciun fel de presiuni asupra domniei sale, iar eu spun că da, am făcut. Prin declaraţiile pe care le-am făcut de aici, care s-au dorit tot timpul o atenţionare cu privire la modul de întocmire a listelor", a afirmat Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul său de campanie.
El a reamintit că fostul ministru de Interne a afirmat că a actualizat listele electorale utilizate la alegerile locale, fapt care, potrivit preşedintelui suspendat, este greşit. Băsescu a precizat că la respectivul moment nu a putut să mai reacţioneze, pentru că trecuse deja termenul de contestare.
"Nu am mai putut să fac nimic, pentru că trecuse termenul de contestare. Legea spune foarte clar că există un termen de contestare, care e 24 de ore de la afişare. Nu le-am contestat în timp util, nu mai am dreptul la contestaţie şi trebuie să accept cifra pe care Ministerul de Interne a făcut-o şi publică, a dat-o şi Biroului Electoral Central şi Curţii Constituţionale, 18,3 milioane. Eu îi transmit acum domnului ministru Rus, pe care nu îl suspectez de rea-credinţă, este clar că domnul ministru Rus a fost păcălit sau incorect informat. Dânsul a ieşit şi a spus cu gura dânsului: 'Am actualizat listele de la alegerile locale'. Deci este clar că a fost naiv", a completat Băsescu.
El a ţinut să sublinieze faptul că fiecare tip de alegeri are propria lui lege şi propriul lui tip de întocmire a listelor electorale. În context, Băsescu a explicat că pentru referendumul care vizează demiterea preşedintelui României, lista este în conformitate cu Legea 370/2004, ea cuprinzând toţi cetăţenii români cu vârstă peste 18 ani, indiferent unde s-ar afla ei.
Băsescu a spus că nu mai are cum să conteste respectivele liste, dar că fostul ministru de Interne trebuia să ştie ce trebuie să cuprindă lista electorală pentru referendumul de demitere a preşedintelui.
"Aici, domnul ministru Rus trebuie să ştie şi, dacă o consideră o presiune asupra domniei sale, îi spun şi acum că la cei 18,3 milioane trebuia să mai adauge 460.000 de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, care sunt înregistraţi ca atare în evidenţele Ministerului de Interne şi care au redus cvorumul cu o jumătate de milion de electori. Deci, domnule Rus, consideră că şi acum, după ce nu mai eşti în funcţie, fac presiune pe domnia ta pentru simplul motiv că listele nu au fost corect întocmite, dar, din păcate, nu le-am contestat în timpul legal, deci nu am ce să le mai fac, astea au rămas", a adăugat Băsescu.
El a afirmat că insistă asupra corectitudinii întocmirii listelor electorale pentru referendum pentru că se apropie alegerile prezidenţiale, iar o eroare în respectivul caz ar putea duce la alegea ilegală a unui preşedinte.
"De aici, din garaj, mai fac o presiune, spunând că acolo au fost nişte oameni care nu şi-au făcut datoria, l-au păcălit inclusiv pe dânsul. Că dânsul a ieşit aşa, foarte ingenuu şi a spus 'Am corectat listele de la alegerile locale şi sunt 20.000 mai puţini'. Eu am fost puţin neatent, nu am contestat listele la timp şi ele au devenit listele oficiale după care s-a desfăşurat referendumul şi după care trebuie recunoscut. De ce insist însă asupra acestui lucru? Pentru că vor veni alegeri prezidenţiale şi articolul 81 din Constituţie spune foarte clar că preşedintele se alege din primul tur dacă obţine 50%+1 din lista electorală. Deci o astfel de eroare la alegerile prezidenţiale poate duce la alegerea ilegală, la desemnarea ilegală a unui preşedinte ales, cum poate duce şi la demiterea ilegală a unui preşedinte ales. Deci lucrurile sunt foarte grave şi cred că trebuie şi corectate după acest referendum", a conchis Băsescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu