Din capul locului, emisarul american a fost extrem de binevoitor cu președintele Băsescu. Gordon l-a ascultat cu multă simpatie pe Băsescu. Președintele Băsescu a confirmat punctele deja ridicate pe ordinea de zi de ambasadorul Mark Gitenstein. Astfel, dl. Băsescu a spus că ”asistăm practic la o lovitură de stat, menită să facă USL să pună mâna pe Justiție”. El a spus că decizia suspendării sale ”prin încălcarea legilor” a fost luată după ”condamnarea definitivă și irevocabilă la închisoare a lui Adrian Năstase”. Traian Băsescu a spus că, în mandatele sale, ”procurorii au căpătat curaj să atace corupția la nivel înalt, iar justiția să funcționeze independent”.
Președintele Băsescu i-a acuzat pe liderii USL, Crin Antonescu și Victor Ponta, de faptul că ”vor să falsifice listele electorale pentru a modifica cvorumul impus la referendum”. El a vorbit și despre ”presiunile care se fac asupra Curții Constituționale”. În sprijinul afirmațiilor sale, a adus stenogramele făcute publice de Parchet cu miniștrii Ioan Rus și Victor Paul Dobre. Dl. Băsescu a mai afirmat că tentativa USL de a-l demite a avut sprijin doar din partea Rusiei.
Băsescu a mai insistat asupra faptului că, deși premierul Ponta a acceptat cele 11 porunci ale lui Barroso, între care și aceea că pe perioada interimatului la președinție nu vor fi schimbați procurorii generali, președintele Crin Antonescu a afirmat public că, dacă ministrul Justiției îi va propune înlocuitori pentru procurorii generali, el va da curs sugestiei.
Fără să numească numărul mare de alegători care au votat pentru demiterea sa, Băsescu a susținut că ”frauda la referendum a fost masivă, circa 25%, pe fondul boicotului inițiat de PDL”. De asemenea, el a arătat că susținerea sa este în continuare foarte importantă pentru că o mare parte din cei care nu au venit la vot s-au manifestat, astfel, în favoarea sa.
Philip Gordon a pus puține întrebări, în special în legătură cu aspectele enunțate de Traian Băsescu. El a fost de acord că referendumul din 29 iulie are o ”legitimitate îndoielnică” și l-a asigurat pe Traian Băsescu de întregul sprijin al Statelor Unite pentru respectarea ”legii, a democrației și instituțiilor independente din România”. De asemenea, Philip Gordon a spus, în glumă, că Traian Băsescu are un susținător la București în persoana ambasadorului Mark Gitenstein. Gordon a mai exprimat hotărârea Statelor Unite de a sprijini respectarea legii și a democrației în România.
Sursele diplomatice de la București au afirmat că întâlnirea a fost „cordială”, departe de cea tipică unei misiuni de informare , așa cum era anunțată vizita emisarului american
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu