sâmbătă, 28 mai 2011

BACAU:SEDINTA EXTRAORDINARA A GRUPULUI ALDE

Bacău: Şedinţă extraordinară a Grupului Alianţei Liberalilor şi Democtaţilor pentru Europa din Comitetul Regiunilor al UE.





Un număr de 30 de aleşi locali şi regionali din Lituania, Estonia, Irlanda, Finlanda, Italia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria şi România au participat în zilele de 27 şi 28 mai la o Şedinţă extraordinară a Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din Comitetul Regiunilor (CoR) al Uniunii Europene, reuniune găzduită de Centru de Afaceri şi Expoziţii 'Mircea Cancicov' din Bacău. Au fost prezenţi, de asemenea, şase europarlamentari.



"În prima parte au fost prezentate reformele regionale şi locale aplicate în ultimii ani în Europa, discutându-se şi despre reperele celei preconizate în România, mai precis despre aşteptările autorităţilor locale cu privire la o asemenea reformă, pentru ca a în a doua sesiune de dezbateri să ne concentrăm pe iniţiativa europeană a Parteneriatului Estic şi pe modul cum poate Uniunea Europeană, prin programele sale, să sprijine respectarea autonomiei locale şi reformele structurale în ţările partenere'', a declarat, în exclusivitate pentru Agerpres, preşedinta Grupului ALDE din CoR, doamna Flo Clucas, membră în Consiliul Local al oraşului Liverpool, Marea Britanie.

Potrivit acesteia, reuniunea de la Bacău a membrilor ALDE al CoR din UE "este prima organizată (n.r. de acest forum) într-un oraş care nu reprezintă o capitală a unei ţări din Europa centrală şi de est''.
"Comitetul Regiunilor a decis ca această întâlnire să se desfăşoare în Bacău ca urmare a preocupării permanente a administraţiei locale din acest municipiu pentru atragerea de fonduri europene, Bacăul fiind considerat un model de "bune practici' de către oficialii europeni, având în derulare proiecte de circa 300 de milioane de euro'', a explicat pentru Agerpres preşedinta Grupului ALDE din CoR al UE.

Din partea României au prezentat comunicări în cadrul acestei Şedinţe extraordinare a Grupului ALDE al CoR din UE, întâlnire la care au fost invitaţi membrii Consiliului local Bacău, europarlamentarii Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi, deputaţii Ionel Palăr şi Cristian David şi primarul municipiul Bacău, Romeo Stavarache.

Comitetul Regiunilor (CoR) al UE este un forum politic ce oferă nivelurilor regional şi local posibilitatea aleşilor de a-şi face auzită vocea în cadrul elaborării politicilor şi legislaţiei UE.
"Legislaţia UE obligă Comisia, Parlamentul şi Consiliul UE să consulte Comitetul Regiunilor de fiecare dată când se fac noi propuneri în domenii care afectează nivelurile local şi regional'', a precizat pentru Agerpres preşedinta ALDE din cadrul CoR al UE .

CoR are 344 de membri provenind din cele 27 de ţări ale UE, iar activitatea sa este organizată în şase comisii, desfăşurându-se, de asemenea, reuniuni pe structuri politice. Acestea examinează propuneri, dezbat, elaborează şi aprobă avizele oficiale privind chestiunile esenţiale pentru viaţa comunităţilor regionale şi locale.

Delegaţia României la CoR este formată din 15 aleşi locali şi judeţeni. Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, este membru în Biroul de conducere al CoR din 2010 şi, de asemenea, vicepreşedinte CEMR - Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor. AGERPRES