miercuri, 18 septembrie 2013

ATACUL ARMAT DE LUNI LA WASHUNGTON,INTR-O CLADIRE,APARTINAND MARINEI AMERICANE ,SOLDAT CU 13 MORTI A REAPRINS IN USA ,DISCUTIA PRIVIND CONTROLUL ARMELOR DE FOC!

Atacul armat înregistrat luni la Washington într-o clădire aparţinând Marinei americane, soldat cu 13 morţi, a reaprins discuţia din SUA privind controlul armelor de foc, relatează în ediţia sa electronică de marţi cotidianul L´Express.














Dincolo de Altantic, cultura armelor de foc este foarte bine înrădăcinată, iar reticenţele faţă de orice control sunt numeroase: dovadă recenta destituire a doi senatori din Colorado pentru că au susţinut înăsprirea legii, remarcă autorul articolului. Potrivit sursei citate, în SUA sunt în circulaţie 300 de milioane de arme de foc la o populaţie de circa 318 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă în medie o armă pe cap de locuitor. În realitate, aceste pistoale, puşti de asalt şi alte arme de vânătoare se găsesc în 42 de milioane de cămine, respectiv 40% din locuinţele americane. 57,7% din populaţia SUA deţine arme, potrivit unui studiu al Boston University School of Public Health.



Circa 30.000 de persoane mor anual din cauza armelor de foc, arată totodată Brady Campaign To Prevent Gun Violence, între aceste victime fiind contabilizate omuciderile, sinuciderile şi cazurile de moarte prin împuşcare accidentală. Potrivit FBI, 8.583 de cazuri de omor prin împuşcare au fost înregistrate în 2011, respectiv o medie de 23 pe zi, chiar dacă cifra scade de la an la an.



Alte statistici arată că 40% din armele de foc din SUA sunt cumpărate la târguri sau în cadrul unor tranzacţii între particulari, după cum notează The New Yorker, citat de publicaţia franceză. Antecedentele cumpărătorilor nu sunt deci verificate, aşa cum prevede legea, şi nici permisul de port-armă, obligatoriu.



În aprilie 2012, Texasul a fost statul cel mai bine echipat, cu 304.000 arme de foc în circulaţie, potrivit Departamentului american al Justiţiei. Texas (25 milioane de locuitori) este al doilea stat cel mai populat din SUA, după California, unde există 284.000 arme la 37 de milioane de locuitori.



68% dintre americani au o opinie favorabilă faţă de National Riffle Association (NRA), care militează cu îndârjire împotriva oricărei restricţionări a dreptului de a deţine arme. Lobbyul pro-arme de foc revendică totodată patru milioane de susţinători - mai puţin de 1,5% din populaţie, dar care are o putere de netăgăduit asupra politicii americane, scrie publicaţia franceză.



Potrivit Reuters, autorităţile municipale au cerut marţi explicaţii pentru a afla cum a putut să fie autorizat să lucreze cu marina americană atacatorul Aaron Alexis, după ce fusese concediat pentru comportament neadecvat. Aaron Alexis (34 de ani) a fost ucis de poliţie după ce a omorât mai multe persoane în incinta Navy Yard, un complex al marinei americane situat la doi kilometri şi jumătate de Capitoliu.



Potrivit anchetatorilor, acest fost militar originar din Fort Worth (Texas) fusese recrutat ca subcontractant al marinei americane. Rezervist al marinei din 2007 până în 2011, el a fost concediat disciplinar, în special pentru incidente implicând arme de foc. Un responsabil al Navy a declarat marţi, potrivit Reuters, că tânărul a fost demobilizat, totuşi, cu onoruri. 'Este cu adevărat dificil de înţeles că un om cu un astfel de trecut a putut primi acreditările necesare pentru a fi autorizat să pătrundă în această bază', a declarat pe CNN primarul capitalei federale, Vincent Gray

Niciun comentariu: