Grecia și-a consolidat un colac de salvare din zona euro și de la FMI, luni, dar numai în condițiile în care își va ține promisiunile privind reducerea locurilor de muncă din sectorul public și vânzarea activelor de stat pentru a obține toți banii.
Tranzacția de 6,8 miliarde euro (5,8 miliarde de lire sterline), care salvează Grecia din a fi în incapacitate de plată a datoriilor în luna august, va fi sub strică supravegere de către zona euro și de Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a asigura punerea în aplicare a reformelor nepopulare.
Abordarea dură subliniază scăderea îngăduinței pentru Grecia, care a fost ținută pe linia de plutire cu privire la finanțarea de urgență din mai 2010, dar nu a reușit să facă toate reformele dificile cerute, după un deceniu de viață peste mijloacele sale economice.
“Este timpul să se intensifice ritmul reformelor în Grecia,” Olli Rehn, comisarul european responsabil cu afacerile economice, a declarat la o conferință de presă, relatează Annika Breidthardt pentru uk.reuters.com.
Reformarea Grecia rămâne esențială pentru capacitatea zonei euro de a pune criza în spatele ei, în timp ce blocul are nevoie ca Atena să coopereze pentru a împiedica FMI-ul de la retragerea programului de creditare.
Dar aceasta este doar una dintre problemele cu care se confruntă zona euro.
Haosul politic din Portugalia de săptămâna trecută a ridicat întrebări în legătură cu capacitatea celor din Lisabona de a finaliza reformele necesare restitui împrumuturile pe piață. Rehn a avertizat de asemenea că “ceasul ticăia” și pentru Slovenia, unde băncile sunt împovărate cu miliarde de euro din credite neperformante.
Păstrarea Greciei într-o existență „de la mână la gură”, între timp, ar putea amenința tentativa acesteia de a depăși depresia economică, aproape doi din trei tineri greci neavând un loc de muncă.
Mii de muncitori municipali și profesori au ieșit pe străzile din Atena, luni, într-un protest zgomotos împotriva reducerilor din sectorul public.
In conformitate cu termenii acordului de luni, miniștrii de finanțe pentru zona euro și șeful FMI, Christine Lagarde, au fost de acord să efectueze plăți eșalonate de ajutor pentru Grecia, începând cu 2,5 miliarde euro, tranșă care provine de la țările aflate în zona euro.
Acordul prevede o plată ulterioară din țările zonei euro de 500 de milioane de euro în luna octombrie.
FMI va oferi 1,8 miliarde de euro în luna august.
“Dacă FMI nu mai este necesar pentru zona euro … e cea mai bună veste a zilei”, a declarat Lagarde reporterilor după întâlnire.
Precum în Grecia, oficialii sunt îngrijorați că mai multe revolte ar putea supăra eforturile de la Lisabona pentru a părăsi un program de salvare în valore de 78 de miliarde de euro, când randamentele obligațiunilor au depășit 8% săptămâna trecută, un nivel supărător care face noile împrumuturi să fie inaccesibile.
Premierul portughez Pedro Passos Coelho a bandajat criza politică din weekend, cauzată de îngrijorarea existentă cu privire la măsurile de austeritate ale Guvernului, dând partenerului său de coaliție junior mai multă putere în politica economică.
“Este crucial … să existe stabilitate politică pentru a continua să răzbată aceste programe și acest lucru este valabil și pentru Portugalia,” a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul de finanțe olandez care a prezidat reuniunea miniștrilor din zona euro, relatează Martin Santa pentru uk.reuters.com.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu