sâmbătă, 11 iunie 2011

FUNERIU-SEPUKU-LUAT IN COLIMATOR DE SASE CONGRESMENI USA,CARE CRITICA SI CER AMENDAREA LEGII EDUCATIEI!

egea educaţiei, criticată de dincolo de Ocean
Daniel Funeriu se războieşte cu congresmeni din SUA



Când ambasadorul SUA susţine demersurile lui Traian Băsescu, toţi PDL-iştii aplaudă la unison. Când unii politicieni din SUA critică unele acţiuni ale Puterii, aplauzele dispar şi sunt făcuţi cu ou şi oţet.

Şase congresmeni cer amendarea Legii educaţiei

La începutul acestei săptămâni a ajuns la conducerile celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare semnată de şase membri ai Congresului SUA prin care se cere modificarea Legii educaţiei naţionale deoarece actualele prevederi, arată semnatarii documentului, dăunează autonomiei universitare, democraţiei şi libertăţii academice. Scrisoarea a ajuns la preşedinţii celor două Camere şi, cel puţin până astăzi, se ştie că doar la Senat a fost pusă în discuţie.

"Scrisoarea a fost analizată în Biroul Permanent, care a luat decizia să transmită documentul Comisiei pentru învăţământ pentru a analiza oportunitatea amendării actualei legi a educaţiei", a declarat în urmă cu două zile Ioan Chelaru (PSD), vicepreşedintele Senatului. Preşedinta Camerei, Roberta Anastase, nu a făcut nici o declaraţie în acest sens, iar pe ordinea de zi a şedinţelor Biroului Permanent din această săptămână, documentul nu a figurat. O reacţie virulentă a avut însă ministrul de profil, Daniel Funeriu.

Funeriu numai că nu declară război SUA...

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, s-a burzuluit rău de tot la adresa celor şase congresmeni. "Ministerul respectă dreptul la opinie şi este partenerul tuturor celor care propun soluţii viabile pentru învăţământul din România. În consecinţă, respingem clar şi ca total neîntemeiate în fapt elementele din scrisoarea prietenilor noştri americani. Au fost victimele unei dezinformări. Vom transmite prietenilor noştri americani varianta în limba engleză a Legii educaţiei naţionale, pentru o mai bună înţelegere a ei, cu atât mai mult cu cât suntem convinşi că cei şase congresmeni au fost victimele unei dezinformări. Mai mult decât atât, prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 au fost salutate în presa internaţională difuzată şi în SUA." Acesta este răspunsul lui Daniel Funeriu, ultima frază sunând chiar ca un reproş adus celor şase congresmeni pentru faptul că nu au citit elogiile presei internaţionale referitoare la legea sa.

Vă prezentăm scrisoarea celor şase

A ajuns în atenţia noastră faptul că nou adoptata Lege a Educaţiei din România este in detrimentul autonomiei universitare, democraţiei şi libertătii academice a universităţilor private şi independente.

Peste 100 de preşedinţi de universităţi au elaborat, în cadrul reuniunii Consiliului Naţional al Rectorilor de la Iaşi din 28 ianuarie 2011, o rezoluţie prin care solicitau schimbări drastice şi amendamente la Legea Educaţiei pentru a ajuta la salvarea sistemului de învăţământ superior. Conform Consiliului Naţional al Rectorilor, noua Lege a Educaţiei va distruge independenţa universitară şi libertatea academică a şcolilor private din Romania.

Unele dintre articolele Legii Educaţiei care par a fi cu deosebire dăunătoare, include: Articolul 18 care ar transfera patrimoniul universităţilor private proprietăţii de stat; articolele 7 şi 12 care practică discriminarea de vârstă prin pensionarea profesorilor la varsta de 65 de ani; articolul 15 care ar promova migrarea profesorilor în ţări mai puţin birocratice; şi articolul 6 care ar invalida autonomia universitară li libertatea academică.

Datorită legăturilor parlamentare strânse dintre ţările noastre şi interesul nostru în progresul global al relaţiilor dintre SUA şi România, avem încredere că veţi examina această chestiune şi veţi lua în considerare o nouă lege sau amendamente ajutătoare la Legea educaţiei naţionale din 2011, pentru a asigura autonomia tuturor şcolilor şi universităţilor din România.

Srpijinim cu tărie eforturile celor care se străduiesc să menţină autonomia şi libertatea academică a şcolilor şi universităţilor atât private cât şi publice.

Notă

Dintre cei şase semnatari ai scrisorii, 5 sunt republicani şi unul este democrat. Trei dintre ei au avut legături cu România. Frank R. Wolf a fost un adversar înverşunat al regimurilor Ceauşescu şi Iliescu, a avut legături de prietenie cu un membru PD şi este cel care a scos-o din România pe fiica lui Pacepa; Joe Wilson a fost unul dintre cei mai vocali sprijinitori ai aderării României la NATO şi a vizitat în două rânduri Clujul; Mike McIntyre a avut două întrevederi oficiale cu Gheorghe Flutur când acesta era ministru al Agriculturii.

Niciun comentariu: