vineri, 30 august 2013

VOT IN MAREA BRITANIE ASUPRA SIRIEI:BARACK OBAMA VA DECIDE IN FUNCTIE DE INTERESELE USA!


Casa Albă a declarat joi că Barack Obama va lua decizia sa în dosarul sirian în funcţie de interesele Statelor Unite, după respingerea de către Parlamentul britanic a unei moţiuni pentru o intervenţie împotriva Damascului, informează AFP.
"Statele Unite vor continua să se consulte cu guvernul britanic, unul dintre aliaţii şi prietenii noştri cei mai apropiaţi", dar "deciziile preşedintelui Obama vor fi ghidate de ceea ce este în interesul Statelor Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, Caitlin Hayden. Obama "consideră că interesele cruciale ale Statelor Unite sunt în joc şi că ţările care încalcă normele internaţionale privind armele chimice trebuie să răspundă" , a adăugat ea. Puţin mai înainte joi, Parlamentul britanic a respins moţiunea primului ministru David Cameron ce apăra principiul unei intervenţii în Siria ca răspuns la utilizarea armelor chimice de care este acuzat Damascul.

joi, 29 august 2013

CANELARUL ANGELA MERKEL IN PLINA CAMPANIE ELECTORALA DA VINA PE GERHARD SCHRODER:GRECIA NU AVEA CE CAUTA IN ZONA EURO!


Cancelarul german Angela Merkel crede că Atena, care are nevoie de un nou împrumut de la Troică, nu trebuia primită niciodată în zona euro, iar toată vina este a predecesorului său, fostul șef al guvernului de la Berlin, Gerhard Schroeder
Angela Merkel este în plină campanie electorală, iar asta se vede în fiecare decizie și fiecare discurs. Merkel refuză implicarea armatei germane într-o intervenție militară în Siria pentru a nu pierde sprijinul electoral. Totodată, ministrul de Finanțe și apropiatul cancelarului, Wolfgang Schauble, a declarat recent că va fi nevoie de un nou împrumut pentru Grecia, care poate ajunge la suma de 10 miliarde de euro. Merkel nu pare să fie de acord. Într-o tentativă de a le arăta alegătorilor că are o atitudine dură față de țările cu probleme financiare din zona euro, Merkel a declarat, miercuri, la Rendsburg, în fața a 1.000 de electori ai Uniunii Creștin Democrate: ”Grecia nu ar fi trebuit primită niciodată în zona euro”. ”Cancelarul Schroeder a acceptat Grecia (în 2001 – n.r) și a slăbit Pactul de Stabilitate, iar ambele decizii au fost fundamental greșite și punct de plecare a problemelor cu care ne confruntăm astăzi”, a continuat ea, citată de The Telegraph. Cancelarul și-a reiterat dorința de a avea o monedă unică, dar subliniază că asta nu se poate întâmpla fără reforme în țările în colaps, cum e Grecia. ”Aceasta (o zona euro unită – n.r) este așa o comoară, așa un avantaj, încât nu încape îndoială”, le-a spus ea susținătorilor. ”De aceea euro este mai mult decât o monedă. De aceea am fost solidari, dar solidaritatea trebuie mereu coroborată cu responsabilitatea pentru țările care au nevoie de solidaritatea noastră”. Sondajele de opinie indică un nou mandat de cancelar pentru Angela Merkel, în urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie anul acesta. Merkel conduce Executivul german din 2005, atunci când l-a succedat pe social-democratul Gerhard Schroeder, cancelar al Germaniei în perioada 1998-2005.

miercuri, 28 august 2013

FOREIGN POLICY :SERVICIILE SECRETE AMERICANE DE INFORMATII AU ASCULTAT UN RESPONSABIL SIRIAN IN "PANICA" IN CURSUL UNOR CONVORBIRI TELEFONICE CU SEFUL UNITATII DE "ARME CHIMICE!"


Serviciile americane de informaţii au ascultat un responsabil al Ministerului sirian al Apărării 'în panică' în cursul 'unor conversaţii telefonice cu şeful unităţii de arme chimice', după atacul de săptămâna trecută, scrie revista Foreign Policy, citată de AFP.
"Lunea trecută, în orele care au urmat terifiantului atac chimic de la est de Damasc, un responsabil al Ministerului sirian al Apărării a avut conversaţii telefonice panicate cu şeful unităţii de arme chimice, cerând răspunsuri privind atacul cu agenţi neurotoxici care a ucis peste 1.000 de persoane", susţine revista. "Aceste conversaţii au fost ascultate de serviciile americane de informaţii", adaugă Foreign Policy într-un comunicat. "Acesta este principalul motiv pentru care responsabilii americani spun în acest moment că sunt siguri că aceste atacuri sunt opera regimului Bashar al-Assad şi pentru care armata americană s-a pregătit să atace regimul în zilele următoare", mai scrie Foreign Policy. Informaţia este dezvăluită în contextul în care forţele americane se pregătesc să atace Siria, chiar dacă aliaţii occidentali subliniază că scopul nu este de a răsturna regimul actual, ci de a pedepsi guvernul lui Bashar al-Assad pentru că a folosit arme chimice împotriva civililor. Motivele pentru o intervenţie militară au fost prezentate de vicepreşedintele american Joe Biden, care a declarat că atacurile chimice de săptămâna trecută care au ucis sute de persoane nu au putut fi comise decât de forţele lui Bashar al-Assad.

marți, 27 august 2013

PRESA JAPONEZA:COREEA DE NORD A INCERCAT SA EXPORTE SIRIEI MASTI DE GAZE,ARME,MUNITIE!


Coreea de Nord a încercat să exporte Siriei măşti de gaze, arme şi muniţie, relatează marţi un cotidian japonez, în contextul în care SUA acuză regimul sirian că a folosit arme chimice împotriva civililor, potrivit AFP.
O navă înmatriculată în Libia, sub denumirea de Al En Ti Sar, a părăsit, în prima parte a anului, Coreea Nord cu destinaţia Siria, transportând arme, a scris ziarul Sankei Shimbun, citând surse americane, japoneze şi sud-coreene rămase sub protecţia anonimatului. Armata americană, care a obţinut informaţia, a urmărit nava în coordonare cu alte ţări, a precizat publicaţia. Nava a trecut prin Strâmtoarea Dardanele din Turcia la 3 aprilie, iar apoi a fost inspectată de autorităţile turce, avertizate de către armata americană în legătură cu expediţia. Potrivit cotidianului citat, de pe navă au fost confiscate 1.400 de puşti şi pistoale, circa 30.000 de gloanţe, precum şi măşti de gaze. Autorităţile americane au fost de părere că nava intenţiona să descarce armamentul în Turcia, pentru ca apoi să fie transportat, pe cale rutieră, până în Siria. Turcia l-a arestat şi verificat pe căpitan, după ce acesta a recunoscut că nava sa a pornit din Coreea de Nord şi că se îndrepta spre Siria pentru a transporta arme. Regimul de la Phenian ar putea fi supus unor sancţiuni suplimentare din partea ONU din cauza acestei expediţii care ar încălca rezoluţiile Naţiunilor Unite ce îi interzic să exporte arme. Phenianul şi Damascul au de mai mulţi ani o relaţie militară, care s-a menţinut în timpul războiului civil în desfăşurare în Siria. Coreea de Nord ar fi ajutat de asemenea Siria să construiască o centrală nucleară, distrusă de un bombardament israelian în 2007. Casa Albă şi Departamentul de Stat american au indicat luni că, în opinia lor, folosirea de arme chimice în Siria a fost stabilită, dar că există încă o uşoară îndoială cu privire la originea armelor, în contextul în care regimul de la Damasc şi rebelii s-au acuzat reciproc că le-au folosit. Aceste arme ar fi făcut la 21 august peste 1.000 de morţi în apropiere de Damasc, potrivit opoziţiei siriene. Experţii ONU au putut colecta în două spitale mărturii ale victimelor acestui presupus atac chimic, a indicat luni secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

luni, 26 august 2013

JOHN KERRY ARE "EXTREM DE PUTINE INDOIELI" IN CEEA CE PRIVESTE COMITEREA UNUI ATAC CU ARME CHIMICE IN SIRIA LA 21 AUGUST!


Secretarul american de stat John Kerry a avut duminică discuţii telefonice cu secretarul general al ONU şi cu miniştrii de externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le transmite că are "extrem de puţine îndoieli" în ceea ce priveşte comiterea unui atac cu arme chimice în Siria la 21 august, a precizat un responsabil al Departamentului de Stat al SUA, transmite AFP.
Potrivit diplomatului citat, Kerry a subliniat în discuţiile cu Ban Ki-moon, William Hague, Laurent Fabius, John Baird şi Serghei Lavrov că "dacă regimul sirian ar fi vrut să demonstreze lumii că nu a recurs la arme chimice în cursul acestui incident, ar fi trebuit să pună capăt bombardamentelor în această zonă şi să ofere acces imediat ONU în urmă cu cinci zile". Şeful diplomaţiei americane "a transmis clar, date fiind informaţiile împărtăşite cu partenerii noştri şi cu alte servicii de informaţii, că are extrem de puţine îndoieli în privinţa utilizării de arme chimice de către regimul sirian", potrivit unor declaraţii citate de diplomatul american. Un alt responsabil american a afirmat deja pentru AFP că Statele Unite nu au decât "extrem de puţine îndoieli" asupra faptului că Damascul a recurs miercuri la arme chimice, mult timp considerat de Washington ca o "linie roşie". În plus, în opinia acestui responsabil, acordul Siriei pentru o anchetă ONU vine "prea târziu pentru a fi credibil, în special pentru că dovezile disponibile au fost în mare parte alterate de bombardamentele continue comise de regim şi de alte acte deliberate în ultimele cinci zile". Afirmaţiile lui John Kerry survin într-un moment în care preşedintele Barack Obama pare să fie tot mai aproape de o eventuală acţiune militară limitată în Siria. El a purtat tot weekendul consultări la cel mai înalt nivel la Casa Albă şi a vorbit cu aliaţii săi, premierul britanic David Cameron şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a oferi "un răspuns serios" la presupusul masacru din apropiere de Damasc. Totuşi, Casa Albă a dezminţit duminică seară informaţiile apărute în cotidianul britanic Telegraph potrivit cărora Washingtonul şi Londra se pregătesc să lanseze o operaţiune armată comună "în următoarele zile". "Preşedintele (Obama) nu a decis să angajeze o acţiune militară", a dat asigurări un responsabil al preşedinţiei americane. Experţii ONU urmează să înceapă luni ancheta la locurile presupusului atac chimic din apropiere de Damasc, după ce a obţinut acceptul Siriei, considerat însă extrem de tardiv de către ţările occidentale.

duminică, 25 august 2013

DUMINICA SE REIA APELUL FOSTULUI PRESEDINTE EGIPTEAN MUBARACK!


Apelul în procesul fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak pentru 'complicitate la uciderea' manifestanţilor, la începutul anului 2011, urmează să fie reluat duminică, în timp ce se va deschide cel al principalilor trei lideri ai Fraţilor musulmani pentru 'incitare' la uciderea opozanţilor preşedintelui demis Mohamed Morsi, relatează AFP.
Aceste audieri au loc în plin haos politic în Egipt, unde noua putere condusă de facto de armată, care l-a destituit şi l-a arestat pe 3 iulie pe Mohamed Morsi, reprimă într-o baie de sânge de 10 zile manifestaţiile organizate de Fraţii musulmani, din care provine Morsi. Aproximativ 1.000 de persoane au fost ucise, în principal manifestanţi pro-Morsi, şi principalele cadre ale Fraţilor musulmani au fost arestate. Hosni Mubarak, 85 de ani, a fost condamnat în iunie 2012 în primă instanţă la închisoare pe viaţă pentru 'complicitate' la uciderea manifestanţilor în cursul revoltei populare care l-a îndepărtat de la putere după mai bine de 30 de ani. El a făcut apel şi Curtea de Casaţie a ordonat un nou proces, suspendat din 11 mai. Mubarak riscă pedeapsa capitală. AGERPRES

sâmbătă, 24 august 2013

SCANDAL DIPLOMATIC:ROYAL NAVY A IMPUSCAT STEAGUL SPANIEI!


Secretarul general al Asociația Gardei Civile spaniole susține că membrii săi suferă de o mare presiune în zona Gibraltarului, iar agresiunile profesionale au devenit deja personale.
Mai mult, au loc incidente grave, cum ar fi exerciții de antrenament cu focuri de armă asupra steagului spaniol. Garda Civilă spaniolă atrage atenția că orice intervenție poate duce la un conflict serios și deosebit de grav între cele două state. Ei amintesc un alt incident, în care s-au arestat patru membri ai Gărzii Civile, în timp ce urmăreau traficanți de droguri.

vineri, 23 august 2013

ISLANDA RENUNTA LA PROCESUL DE ARERARE LA UNIUNEA EUROPEANA!


Islanda intenţionează să renunţe definitiv la procesul de aderare la Uniunea Europeană, în condiţiile în care Bruxelles-ul se pregăteşte să-i impună sancţiuni ca urmare a diferendului privind pescuitul, a anunţat joi Ministerul islandez de Externe, citat de AFP.
Negocierile de aderare, începute în anul 2009, au fost suspendate în luna ianuarie a anului în curs pentru a permite desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Dar, aceste alegeri au fost câştigate de o coaliţie de centru-dreapta care susţine rămânerea ţării în afara UE şi negocierile nu au mai fost reluate. Actualul guvern a promis un referendum pe această temă, al cărui rezultat probabil ar fi o respingere a aderării, dar unii membri ai executivului susţin o renunţare la aderare fără consultarea populaţiei. Problema cea mai spinoasă la aceste negocieri este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a anunţat joi că l-a convocat pe şeful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere explicaţii în legătură cu interdicţia privind importurile de hering şi macrou din Insulele Feroe. Potrivit Uniunii Europene, Insulele Feroe practică pescuitul excesiv în Atlanticul de nord. Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe şi UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung şi o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile (TAC). Cu toate acestea, în 2013 Insulele Feroe au decis în mod unilateral să iasă din acest acord şi au stabilit o cotă autonomă de peste trei ori mai mare decât cea convenită anterior. În mod similar a procedat şi Islanda, care va fi probabil vizată de aceleaşi sancţiuni europene. Atât Insulele Feroe cât şi Islanda susţin că procesul de încălzire climatică a provocat o migraţie a macroului către nord şi astfel ele estimează că respectivele cote sunt rezonabile.

joi, 22 august 2013

GENERALUL USA MARTIN DEMPSEY:O INTERVENTIE MILITARA IN SIRIA NU AR DUCE LA O SITUATIE FAVORABILA USA!


O intervenţie militară americană în Siria nu ar duce la o situaţie favorabilă SUA, rebelii sirieni nesusţinând interesele Washingtonului, estimează generalul Martin Dempsey, ofiţerul cu gradul cel mai înalt în armata SUA, într-o scrisoare obţinută miercuri de AFP.
În acest mesaj adresat luni democratului Eliot Engel, ales în Camera Reprezentanţilor, generalul Dempsey - şef al statului major interarme - subliniază divizarea opoziţiei siriene şi influenţa grupurilor înarmate extremiste în cadrul rebeliunii pentru a-şi justifica opoziţia faţă de o intervenţie, chiar limitată. 'Consider că tabăra pe care o alegem pentru a o susţine trebuie să fie pregătită să-şi promoveze interesele şi pe ale noastre când echilibrul se va înclina în favoarea sa. În prezent, nu este cazul', opinează generalul. 'Noi putem distruge aviaţia siriană', responsabilă de numeroase bombardamente împotriva civililor, 'dar acest fapt nu ar fi decisiv pe plan militar şi ne-ar angaja hotărât în conflict', explică el, adăugând că, dacă puterea americană 'poate schimba echilibrul militar' în Siria, ea 'nu poate rezolva problemele istorice etnice, religioase şi tribale de bază care alimentează conflictul'. Tulburările în Siria au 'rădăcini profunde', adaugă el. Este un 'conflict pe termen lung între facţiuni multiple şi lupta violentă pentru putere va continua şi după căderea regimului Assad', pronostichează principalul consilier militar al preşedintelui american, care invită la evaluarea interesului unui angajament militar limitat 'în acest context'. Pentru generalul Dempsey, care a vizitat săptămâna trecută Israelul şi Iordania, ţări care au frontiere comune cu Siria, o intervenţie militară americană ar avea consecinţe care 'ar aduce, de asemenea, aliaţilor şi partenerilor noştri mai puţină securitate'. De la începutul conflictului în martie 2011, Washingtonul se mulţumeşte să acorde un sprijin tehnic rebelilor şi să furnizeze ajutor umanitar. În scrisoarea sa, generalul Dempsey se declară favorabil unui ajutor umanitar 'la o scară mult mai importantă' decât în prezent. Administraţia Obama a promis în iunie un 'sprijin militar' rebelilor, rămânând însă vagă asupra naturii acestuia. Washingtonul a cerut miercuri ONU o anchetă 'urgentă' în urma acuzaţiilor opoziţiei siriene cu privire la un atac chimic pe scară mare, care ar fi făcut 1.300 de morţi, potrivit rebelilor

miercuri, 21 august 2013

PREMIERUL TURCIEI ERDOGAN ACUZA ISRAELUL CA SE AFLA IN SPATELE INLATURARII LUI MORSI!


Premierul Turciei acuză Israelul că se află în spatele înlăturării lui Morsi.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Israelul că se află în spatele planului care a condus la înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist egiptean Mohamed Morsi. "Ştiţi ce se spune în Egipt, că democraţia nu se bazează pe urne. Cine se află în spatele acestei situaţii? Israelul (...) Ministrul israelian al Justiţiei şi un intelectual evreu au afirmat înaintea alegerilor care au avut loc în Egipt în 2012: «Chiar dacă Fraţii Musulmani vor câştiga alegerile, nu vor fi învingători, pentru că democraţia nu se bazează pe urne»", a declarat Erdogan la Ankara, la o reuniune a partidului său. În replică, SUA au condamnat vehement declaraţiile premierului turc.

marți, 20 august 2013

LIDERUL SUPREM AL FRATILOR MUSULMANI,MOHAMED BADIE A FOST ARESTAT!


Mohamed Badie, liderul suprem al Fraţilor Musulmani, frăţia din rândurile căreia se trage preşedintele islamist egiptean Mohamed Morsi înlăturat de armată, a fost arestat în noaptea dintre luni spre marţi la Cairo, a anunţat pentru AFP un înalt responsabil din domeniul securităţii, în cea de-a şasea zi a represiunii sângeroase asupra manifestanţilor pro-Morsi.
Şeful influentei frăţii a fost capturat împreună cu un alt înalt conducător al mişcării într-un apartament foarte aproape de piaţa Rabaa al-Adawiya, unde peste 280 de partizani ai lui Morsi au fost ucişi miercuri în timpul primei operaţiuni a poliţiei şi armatei împotriva adunărilor de manifestanţi islamişti, a confirmat Ministerul de Interne pentru televiziunea de stat. Televiziunile publice, dar şi cele private egiptene, care sprijină aproape în unanimitate acţiunile armatei, au difuzat în cursul nopţii imagini cu Badie, 70 de ani, escortat de poliţie şi aşezat într-un birou, cu un aer consternat şi îmbrăcat într-o jalabiya, lunga tunică albă tradiţională. Justiţia egipteană a ordonat arestarea sa mai ales pentru 'incitare la violenţă', dar şi a mai multor alte cadre importante ale Fraţilor Musulmani, la 10 iulie, la o săptămână după ce armata îl destituia şi aresta pe Morsi, primul şef de stat egiptean ales în mod democratic. De şase zile, puterea pusă în fruntea ţării de armată a ordonat dispersarea sistematică - şi adesea în sânge - a tuturor manifestaţiilor pro-Morsi. Confruntările cu forţele de ordine au făcut în total aproape 900 de morţi de la asaltul asupra Pieţei Rabaa miercuri, majoritatea civili partizani ai Fraţilor Musulmani. De asemenea, peste o mie de manifestanţi pro-Morsi au fost arestaţi, printre care şi cei mai de seamă reprezentanţi ai Fraţilor Musulmani, care urmează să fie judecaţi începând cu 25 august.

luni, 19 august 2013

COTIDIANUL GERMAN DER BILD:RETEAUA AL-QAIDA PLANUIESTE NOI ATACURI TERORISTE IN EUROPA!


Al-Qaida plănuieşte să comită atentate împotriva unor trenuri de mare viteză din Europa.
Reţeaua extremistă Al-Qaida proiectează atentate împotriva trenurilor de mare viteză în toată Europa, afirmă luni cotidianul german Bild, citând surse apropiate serviciilor secrete, potrivit Agerpres. Potrivit popularului ziar, aceste atentate ar putea lua forma unor acţiuni de sabotaj asupra căilor ferate, a tunelurilor, precum şi bombe plasate în trenuri. Informaţia despre aceste proiecte de atentate provine de la Agenţia Naţională de Securitate americană (NSA), care a interceptat o convorbire telefonică în urmă cu câteva săptămâni între înalţi responsabili ai Al-Qaida, conform Bild. Din acest motiv, autorităţile germane supraveghează de peste două săptămâni liniile pe care circulă trenurile germane de mare viteză ICE, precum şi gările, cu ajutorul unei serii de măsuri suplimentare discrete, precum patrulări ale poliţiştilor în civil, mai scrie Bild, ziarul cel mai citit în Germania, potrivit AFP.

duminică, 18 august 2013

IRANUL ESTE GATA SA REIA NEGOCIERILE NUCLEARE!


Iranul este gata sa reia negocierile nucleare cu marile puteri, a declarat noul ministru iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, citat duminică de AFP.
"Republica Islamică a Iranului este gata înceapă negocierile după un calendar precis" a precizat Zarif în timpul unei convorbiri telefonice cu Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene. Potrivit acestuia, "existenţa unei voinţe politice serioase (printre marile puteri) de a recunoaşte drepturile nucleare legitime ale Iranului (...) este abordarea corectă pentru a rezolva această problemă". Iranul, care susţine că programul său nuclear este exclusiv paşnic, contrar acuzaţiilor Occidentului, cere recunoaşterea drepturilor sale în acest domeniu. Catherine Ashton, care îi reprezintă, în cadrul negocierilor, pe cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China), plus Germania, l-a sunat sâmbătă pe Zarif pentru a-l felicita pentru noua sa funcţie şi a-şi sublinia hotărârea şi angajamentul pentru căutarea unei soluţii diplomatice în problema dosarului nuclear iranian.

sâmbătă, 17 august 2013

VIOLENTELE IN CAIRO CONTINUA.PARTIZANII LUI MORSI IN MOSCHEEA AL-FATH!


Această intervenţie survine după o nouă zi de violenţe în Egipt care s-au soldat vineri cu cel puţin 83 de morţi şi în timp ce partizanii lui Morsi intenţionează să-şi continue manifestaţiile pentru a protesta faţă de un asalt al forţelor de ordine lansat miercuri la Cairo, soldat cu numeroase victime.
Autorităţile egiptene au reţinut peste 1.000 de susţinători ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani în cursul violenţelor de vineri, soldate cu peste 80 de morţi, anunţă Ministerul egiptean de Interne, citat de AFP. “Numărul simpatizanţilor Fraţilor Musulmani reţinuţi este de 1.004″, dintre care 558 la Cairo, precizează Ministerul de Interne. Violenţele de vineri s-au soldat cu 80 de morţi, potrivit bilanţului oficial. Însă Fraţii Musulmani vorbesc de aproximativ 150 de morţi. Mii de simpatizanţi ai mişcării islamiste Fraţii Musulmani au ieşit pe străzi, vineri, pentru a denunţa “lovitura de stat militară” din 3 iulie, soldată cu înăturarea de la putere şi arestarea preşedintelui Mohamed Morsi. Peste 700 de oameni au murit în confruntările din ultimele trei zile. Sâmbătă dimineaţă, militari egipteni au pătruns în mod paşnic într-o moschee din Cairo unde se refugiaseră sute de susţinători ai fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. Canalul privat egiptean ONTV Live a arătat imagini cu soldaţi intrând în moscheea Al-Fath din centrul oraşului Cairo, în timp ce televiziunea Al-Jazeera difuza pe site-ul său de Internet imagini cu militari în interiorul moscheii. Soldaţii păreau că negociază cu manifestanţii pentru ca ei să părăsească moscheea. O manifestantă din interiorul moscheii a declarat pentru AFP prin telefon că protestatarii au cerut să nu fie arestaţi sau atacaţi de către civili ostili care s-au strâns în faţa moscheii. Poliţia a început vineri seara târziu să încercuiască moscheea, unde s-ar fi refugiat circa o mie de persoane, potrivit declaraţiilor unui alt manifestant, contactat de AFP. Cifra respectivă nu a putut fi confirmată de o sursă independentă.

vineri, 16 august 2013

PRESEDENTIA EGIPTEANA A CRITICAT ,VINERI, CONDAMNAREA DE CATRE BARACK OBAMA A VIOLENTELOR DIN EGIPT!


Preşedinţia egipteană a criticat, vineri, condamnarea de către Barack Obama a violenţelor din Egipt care riscă să "încurajeze" grupările violente, informează AFP.
"Preşedinţia se teme că declaraţiile nefondate privind faptele pot încuraja grupările armate violente", a declarat preşedinţia într-un comunicat, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui american, care a "condamnat puternic" reprimarea sângeroasă a manifestanţilor pro-Morsi şi a apreciat că Egiptul este pe "un drum periculos". "Preşedinţia apreciază îngrijorarea Statelor Unite pentru ce se întâmplă în Egipt, dar vrea ca subiectul să fie clarificat", arată un comunicat publicat de agenţia de presă oficială MENA. "Egiptul se confruntă cu acte teroriste care vizează instituţiile guvernamentale şi instalaţiile vitale", adaugă comunicatul. Preşedintele Obama a anunţat joi anularea manevrelor militare comune cu Egiptul şi a "condamnat cu putere" operaţiunile forţelor de securitate care au provocat moartea a sute de manifestanţi pro-Morsi la Cairo.

joi, 15 august 2013

CEA MAI SANGEROASA ZI DIN EGIPT ,DE LA INCEPUTUL REVOLTEI CARE L-A DOBORAT PE MUBARACK!


Egiptul a trăit ieri cea mai însângerată zi de la începutul revoltei care l-a doborât pe Hosni Mubarak. Cel puţin 364 de oameni, dintre care 43 de poliţişti, şi-au pierdut viaţa în confruntări violente şi 3.572 au fost răniţi, în întreaga ţară.
Update 12.15 - Dispersarea sângeroasă de armată şi poliţie a manifestanţilor pro-Morsi la Cairo şi violenţele care s-au propagat în toată ţara au provocat, miercuri, moartea a 464 de persoane, dintre care 421 de civili, a anunţat Guvernul egiptean într-un nou bilanţ, potrivit AFP. De asemenea, 3.572 de persoane au fost rănite în toată ţara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Potrivit acestui bilanţ, aproximativ 200 de persoane au murit doar în pieţele Rabaa al-Adawiya şi Nahda din Cairo, care erau ocupate de aproximativ o lună şi jumătate de susţinătorii preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Update 11.45 - Cel mai recent bilanţ al violenţelor din Egipt arată de 343 de oameni, majoritatea civili, au murit în cea mai sângeroasă zi de la începutul revoltei care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Hosni Mubarak, în 2011. Şeful serviciilor de urgenţă, Khaled al-Khatib, subordonate Ministerului Sănătăţii, a declarat că au murit 300 de civili, în timp ce Ministerul de Interne a anunţat moartea a 43 de poliţişti. Acest bilanţ ar putea totuşi să fie mai mare deoarece doar în piaţa Rabaa al-Adawiya, principalul punct de reuniune a manifestanţilor care cer revenirea la putere a preşedintelui islamist demis la 3 iulie de armată, un jurnalist al AFP a numărat 124 de cadavre, majoritatea cu urme de gloanţe. ____________________________ Ştirea iniţială 06.36 Guvernul a instituit starea de urgenţă timp de o lună, în timp ce intervenţia violentă a forţelor de ordine a fost condamnată de mai multe cancelarii străine. După mai multe avertismente, unităţile speciale ale poliţiei au trecut la desfiinţarea celor două tabere ale Fraţilor Musulmani, susţinătorii lui Muhammad Morsi. Forţele de ordine şi manifestanţii islamişti se acuză reciproc că au deschis, primii, focul cu muniţie de război. În câteva ore, luptele de stradă au cuprins mai multe cartiere din Cairo. La un moment dat, manifestanţii furioşi au aruncat, de pe un pod, un vehicul al poliţiei. Sute de oameni au fost ucişi şi alte câteva mii - răniţi. Printre victime se numără şi trei ziarişti: un operator britanic de televiziune, un reporter egiptean şi unul din Emiratele Arabe Unite. Alţi jurnalişti au fost, şi ei, la un pas să fie surprinşi de schimburile de focuri. Violenţa s-a propagat şi în provincie. La Alexandria, Suez şi alte oraşe au fost devastate clădiri guvernamentale şi secţii de poliţie iar câteva biserici creştine au fost incendiate. Fraţii Musulmani susţin că numărul victimelor este mult mai mare decât cel oficial. Câţiva lideri islamişti au fost arestaţi iar fiica altuia dintre ei a fost ucisă în timp ce manifesta. Laureatul premiului Nobel pentru pace, Mohamed ElBaradei, a demisionat din funcţia de vicepreşedinte, ca protest faţă de violenţa poliţiei. Guvernul declară, însă, că era obligat să restabilească ordinea. Represiunea brutală din Egipt a fost condamnată de mai multe guverne din lumea musulmană, dar şi din Occident. Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că violenţa nu poate duce decât la "instabilitate, suferinţe şi dezastru economic."

miercuri, 14 august 2013

RAID AERIAN ISRAELIAN,MIERCURI IN FASIA GAZA!


Armata israeliană a efectuat un raid aerian miercuri în Fâşia Gaza, în replică la presupuse tiruri de rachetă ale palestinienilor.
"Raidul a vizat două instalaţii de lansare de rachete, în urma unor tiruri de rachete efectuate marţi de pe teritoriul Fâşiei Gaza, dintre care una a explodat pe teritoriul israelian", fără să facă victime, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. "Hamas trebuie să dea socoteală pentru orice încălcare a suveranităţii israeliene, iar regimul terorist pe care l-a creat va purta responsabilitatea oricărei activităţi teroriste provenind de pe teritoriul Fâşiei Gaza", a mai spus acesta. Israelul a provocat furia palestinienilor autorizând duminică şi marţi construirea, în total, a 2.129 de locuinţe în Ierusalimul de Est şi în Cisiordania ocupate. Acţiunile au loc cu puţin timp înainte de reluarea negocierilor directe israeliano-palestiniene. Relansarea oficială a negocierilor a avut loc la sfârşitul lui iulie la Washington, în urma a numeroase misiuni ale secretarului de Stat american John Kerry, care a determinat, până la urmă, un acord celor două părţi pentru a reveni la masa negocierilor.

marți, 13 august 2013

UKRAINA NEGOCIAZA CU UE ELIBERAREA DIN INCHISOARE A FOSTULUI PREMIER IULIA TIMOSENKO!


Guvernul de la Kiev poartă negocieri intense cu UE privind eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko.
Anunţul a fost făcut de prim-vicepremierul ucrainean Seghei Arbuzov, într-un interviu pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Potrivit lui Arbuzov, se discută inclusiv despre posibilitatea ca Timoşenko să beneficieze de tratament în Germania. „Am înregistrat unele progrese în cadrul negocierilor cu trimişii speciali ai Pralamentului European, Pat Cox şi Aleksander Kwasniewski”, a spus Arbuzov. Oficialul ucrainean a mai declarat că legislaţia nu prevede ca deţinuţii să beneficieze de tratament în străinătate, de aceea, a menţionat el, „este nevoie ca Parlamentul de la Kiev să adopte un proiect de lege în acest sens pentru a rezolva problema în cadrul legal”. Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/news/2013_08_13/Ucraina-negociaza-cu-UE-eliberarea-Iuliei-TimoSenko-1693/

luni, 12 august 2013

LOU SNOWDEN,TATAL FOSTULUI CONSULTANT AL NSA A USA,EDWARD SNOWDEN,A ANUNTAT CA A OBTINUT VIZA PENTRU A-SI VIZITA FIUL REFUGIAT IN RUSIA!


Lon Snowden, tatăl fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/ a SUA Edward Snowden, a anunţat duminică faptul că a obţinut o viză pentru a-şi vizita 'foarte curând' fiul, refugiat în Rusia, relatează AFP.
'Avem vize (pentru Rusia), avem o dată pe care nu o vom dezvălui, din cauza acestei frenezii', a anunţat avocatul familiei Snowden, Bruce Fein, într-un interviu pentru postul de televiziune american ABC. 'Intenţionăm sa-l vedem pe Edward foarte curând şi să-i găsim avocaţi specializaţi în acuzaţii de spionaj', a adăugat acesta. Fostul consultant al NSA, care a dezvăluit amploarea supravegherii electronice americane în întreaga lume, a obţinut la începutul lunii august o viză de un an în Rusia, după ce a petrecut mai mult de o lună în zona de tranzit a aeroportului moscovit Şeremetievo. 'Am vorbit cu avocatul său rus, care ne-a zis că Edward Snowden se află în siguranţă', a declarat Lon Snowden în cadrul aceluiaşi interviu, precizând că nu a avut niciun contact direct cu fiul său. 'Este epuizat, normal. Are nevoie de timp pentru a se recupera şi pentru a reflecta la următorul pas', a adăugat acesta. Avocatul rus al lui Snowden a precizat săptămâna trecută că americanul s-a înregistrat, aşa cum prevede legislaţia rusă, în locul unde trăieşte 'pe teritoriul Federaţiei Ruse', fără a da alte detalii. 'Ca tată, mi-ar plăcea să revină acasă, cu condiţia să aibă dreptul, ca şi cetăţean american, la aplicarea corectă a justiţiei', a mai afirmat Lon Snowden. 'Dacă vedeţi declaraţiile unor responsabili din Congres, acestea sunt iresponsabile şi în totală contradicţie cu sistemul nostru judiciar', a adăugat acesta, estimând că nu este respectată prezumţia de nevinovăţie. 'Ceea ce doresc este o dezbatere deschisă în faţa unui tribunal pentru ca americanii să afle toate faptele', a continuat Lon Snowden. 'Ce am văzut până acum a fost teatru politic', a afirmat acesta, declarându-se 'dezamăgit' de conferinţa de presă a lui Barack Obama, în care preşedintele american a estimat că Edward Snowden 'nu este un patriot'. 'Fiul meu a spus adevărul şi a sacrificat mult mai mult decât a făcut vreodată preşedintele Statelor Unite de-a lungul carierei sale sau a vieţii sale de american', a mai declarat tatăl fostului consultant.

duminică, 11 august 2013

BILL CLINTON IL ATACA PE BARACK OBAMA :NU STIE SA FIE PRESEDINTELE USA!


Preşedintele american Barack Obama a făcut un pact secret cu Hillary Clinton, pentru asigurarea fostului secretar de stat susţinere la alegerile prezidenţiale din 2016, relatează surse apropiate de situaţie.
Animozitatea lui Bill Clinton faţă de Obama este legendară, totuşi. Cu un an înainte de alegeri, acesta o ruga pe Hillary să candideze împotriva actualului preşedinte, însă Hillary a refuzat. Conform unor surse care au asistat la acest moment, citate de New York Post, Bill Clinton şi-a pierdut cumpătul în acel moment. "Am mai avut mai multe de împărţit cu Bush, care cere sfaturi, decât am avut cu Obama. Nu am absolut niciun fel de relaţie cu preşedintele. Obama nu ştie să fie preşedinte. El nu înţelege cum funcţionează lumea. Este incompetent şi amator!"

sâmbătă, 10 august 2013

PRESEDINTELE BARACK OBAMA A DECLARAT VINERI,INTR-O CONFERINTA DE PRESA:"AL QAIDA ESTE CAPABILA SA ATACE INTERESELE USA!


Preşedintele Barack Obama a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, că principala organizaţie teroristă Al Qaida este "decimată", dar grupurile ei regionale sunt suficient de puternice pentru a ataca interesele Statelor Unite, informează Associated Press.
Potrivit lui Obama, inima Al Qaida este mai puţin capabilă să comită un atac terorist de amploarea atentatelor din 2001 asupra Statelor Unite. Dar, a adăugat el, grupuri ca cel din Yemen au capacitatea de a urmări ambasadele şi companiile americane din întreaga lume. Ameninţarea unui astfel de atac a determinat Statele Unite să închidă 19 posturi diplomatice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord săptămâna trecută, aminteşte AP. Oficiali ai serviciilor secrete americane au interceptat un mesaj între un înalt responsabil Al Qaida şi adjunctul său din Yemen despre planurile unui atac terorist major vizând SUA sau alte obiective occidentale din străinătate.

vineri, 9 august 2013

AMERICANII SI RUSII SE INTILNESC VINERI LA WASHINGTON LA NIVEL DE MINISTRI!


Americanii şi ruşii se întâlnesc vineri la Washington la nivel de miniştri, cu scopul de a continua dialogul între cele două puteri, care întreţin relaţii foarte reci, şi în contextul anulării, cu două zile în urmă, a unui summit între preşedinţii Barack Obama şi Vladimir Putin.
Această întâlnire "2+2" între secretarii de Stat John Kerry şi Apărării Chuck Hagel şi omologii lor ruşi Serghei Lavrov şi Serghei Şoigu va avea loc la Departamentul de Stat vineri înainte de prânz, după care Kerry şi Lavrov se vor întâlni separat. De altfel, cei doi se întâlnesc şi se sună foarte frecvent şi ar întreţine relaţii personale foarte bune. Însă relaţiile diplomatice între foştii inamici din Războiul Rece au coborât la un nivel rar atins în ultimii ani, după ce preşedintele Obama şi-a anulat miercuri summitul cu Putin. Evenimentul era prevăzut la începutul lui septembrie la Moscova, înaintea summitului G20 de la Sankt Petersburg, în perioada 5-6 septembrie, în cadrul căruia Obama şi Putin urmează, totuşi, să se întâlnească. Cu scopul de a justifica această palmă, fără precedent din anii '60, în istoria tumultuoasă americano-rusă, Washingtonul a invocat "lipsa unor progrese recente" într-un număr de dosare ca apărarea antirachetă, neproliferarea nucleară, comerţul şi drepturile omului. De asemenea, americanii se declară "dezamăgiţi" de ruşi în afacerea Snowden. Moscova s-a declarat, la rândul ei, "dezamăgită" de decizia preşedintelui Obama. Însă niciuna dintre cele două ţări nu a invocat o ruptură. "Relaţiile noastre cu ruşii sunt importante, vorbim despre numeroase subiecte, am reuşit să cooperăm şi să găsim noi domenii de cooperare", a oferit asigurări Jay Carney, un purtător de cuvânt al Casei Albe. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a enumerat "punctele de acord", ca dosarele privind "Afganistanul, Iranul,Coreea de Nord", dar şi foarte numeroase "dezacorduri" ca cele privind dosarele "Siria, apărarea antirachetă, drepturile omului" şi contenciosul Snowden. Relaţiile deja reci s-au deteriorat şi mai mult după ce Moscova i-a acordat azil temporar lui Edward Snowden, un consultant al serviciilor americane de informaţii care a dezvăluit un program de supraveghere a comunicaţiilor la nivel mondial de către serviciile americane de informaţii. Kerry ar urma să îi ceară lui Lavrov revocarea statutului de azilant acordat lui Snowden, pentru ca acesta să poată fi trimis în Statele Unite cu scopul de a fi judecat, a anunţat Psaki. "O îngropare definitivă a relansării" Saga Snowden s-a adăugat listei diferendelor dintre Statele Unite şi Rusia, după revenirea la Kremlin, în mai 2012, a lui Putin. Într-un singur an, Moscova le-a interzis americanilor să adopte orfani ruşi, a legiferat cu privire la ONG-uri finanţate de ţări străine şi a reprimat "propaganda homosexuală" în faţa minorilor. Cele două ţări au totodată poziţii antagonice cu privire la Siria, în pofida faptului că depun eforturi să organizeze o conferinţă de pace. În mandatul predecesorului lui Putin, Dmitri Medvedev, Obama a propus faimoasa "resetare" ("reset"), o relansare a relaţiilor bilaterale. În opinia preşedintelui Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Dumei de Stat, Aleksei Puşkov, anularea summitului Putin-Obama înseamnă o "îngropare definitivă a relansării". Obama a reproşat marţi Rusiei că revine la "o mentalitate din Războiul Rece". În opinia lui Steven Pifer de la Brookings, citat pe site-ul institutului de cercetare, rămâne în continuare ca "în marile dosare - neproliferarea (nucleară), comerţul bilateral (...), Iranul, Coreea de Nord - interesele celor două ţări să se alinieze (...), iar Statele Unite şi Rusia să poată să coopereze în numeroase domenii". Celeste Wallander, profesor la American University, crede că americanii "nu vor să închidă uşa". Iar "faptul că ruşii nu şi-au anulat vizita arată că nici ei nu doresc să rupă relaţia".

joi, 8 august 2013

PRESEDINTELE USA OBAMA AMANA"CONSTRUCTIV" VIZITA LA MOSCOVA,DAR CONFIRMA CA VA PARTICIPA LA SUMMITUL G20 DE LA SANKT - PETERSBURG DIN PERIOADA 5-6 SEPTEMBRIE!


Preşedintele SUA, Barack Obama, a decis să anuleze summit-ul cu omologul său rus, Vladimir Putin. Însă la reuniunea G20 de la Sankt-Petersburg, din perioada 5-6 septembrie, Obama va participa.
Într-o declaraţie scurtă a Casei Albe se menţionează că „este mai constructiv” să amâne summit-ul până când se vor obţine mai multe rezultate „pe agenda comună”. În replică, Rusia a declarat „invitaţia preşedintelui SUA de a vizita Rusia rămâne valabilă”. Anularea oricărui summit în mod unilateral este un pas destul de grav. Iar Moscova nu poate să nu fie dezamăgită de această decizie a lui Obama. Însă trebuie să menţionăm că dacă în spatele anulării vizitei la Moscova s-ar fi aflat ceva într-adevăr dramatic, atunci acest lucru ar fi fost comunicat de preşedinte personal. Dar s-a recurs la o declaraţie scrisă scurtă a Serviciului de Presă al Casei Albe. Administraţia americană nu a ascuns faptul că anularea vizitei la Moscova este răspunsul la decizia Rusiei de a-i acorda azil politic temporar fostului angajat al CSI şi NSA, Edward Snowden. În declaraţia Casei Albe se specifică în mod deschis că „decizia dezamăgitoare a Rusiei de a oferi azil politic lui Edward Snowden a fost, de asemenea, un element pe care l-am luat în considerare în evaluarea situaţiei relaţiilor noastre”. Până în prezent, între Moscova şi Washington nu există un acord privind extrădarea şi asta din cauza SUA. Şi nu există niciun fel de temeiuri pentru pretenţiile la adresa Rusiei în legătură cu faptul că nu a vrut să-l extrădeze pe Snowden. „Această situaţie arată că Statele Unite nu sunt pregătite să colaboreze cu Rusia de pe picior de egalitate”, a declarat pentru ziarişti consilierul prezidenţial Iuri Uşakov. Totuşi el a menţionat că „invitaţia preşedintelui SUA de a vizita Rusia a fost şi rămâne valabilă”. În mare, Casa Albă a formulat refuzul lui Obama în aşa fel, ca şi cum ar fi vorba nu de o anulare a vizitei, ci de o mică amânare. „Acordămo mare importanţă progreselor înegistrate cu Rusia în primul mandat al preşedintelui (Obama, în perioada 2009-2013), ca de exemplu noul Tratat START şi cooperarea cu privire la Afganistan, Iran şi Coreea de Nord", se menţionează în comunicat. „Am informat Guvernul rus că noi credem că ar fi mai constructiv să amânăm summit-ul până când vom obţine mai multe rezultate”. Experţii ruşi consideră că Obama a fost nevoit printr-un astfel de gest diplomatic să-i mulţumească pe oponenţii republicani din Congres, care au cerut pedepsirea dură a Rusiei pentru oferirea de azil temporar lui Snowden. Aşa că acest demers a fost mai mult pentru consum intern, în favoarea Congresului. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că alte manifestări ruso-americane planificate nu au fost anulate. În acelaşi comunicat se menţionează că întâlnirea în format „doi plus doi”, adică secretarul de stat, John Kerry, şi ministrul Apărării, Chuck Hagel, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu, se va desfăşura, cum era planificat, pe 9 august la Washington. Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a examinat pe 7 august cu ambasadorul SUA în Rusia, Michael McFaul, pregătirile întâlnirii dintre miniştrii de Externe şi cei ai Apărării din cele două ţări. Totul s-a desfăşurat fără dramatism, într-o atmosferă de lucru. Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2013_08_07/Obama-amana-constructiv-vizita-la-Moscova-9159/

miercuri, 7 august 2013

CAZUL BRADLEY NANNING,NEDREPTATEA DEFINITORIE A LUI BARACK OBAMA,CARE FOLOSESTE "ITERIA ANTI-TERORISTA",CA SA MUSAMALIZEZE,CAZUL BENGHAZIGATE!


Cazul Bradley Manning, nedreptatea definitorie a lui Obama.
Bradley Manning, sursa WikiLeaks, a fost găsit vinovat, în urmă cu o săptămână, în cazul a 20 din cele 22 de capete de acuzare. A fost găsit nevinovat doar în ce privește ajutarea inamicului. În rest, Manning este vinovat de spionaj, furt, fraudă informatică, etc. Cumulate, pedepsele ajung pe aproape 140 de ani de închisoare. Mai există însă o șansă pentru tânărul Manning: negocierea pedepsei în cadrul tribunalului militar de la Fort Meade, Maryland. Revista germană Der Spiegel, care a publicat multe din telegramele WikiLeaks, a luat o poziție foarte dură față de verdictul pronunțat în SUA și față de administrația Obama, mai cu seamă că totul vine pe fondul scandalului de spionaj al NSA în Europa. Iată materialul publicat in ediția electronică în limba engleză a Der Spiegel. ’’Niciodată nu s-a pus problema dacă Bradley Manning a violat sau nu legile americane. Manning a pledat vinovat pentru zece capate de acuzare, în fața tribunalului militar care îl judecă. Pedeapsa maximă pentru aceste acuzatii este de 20 de ani de închisoare, o pedeapsă inacceptabilă, dar măcar una care părea că nu poate fi extinsă. Acum, această pedeapsă poate ajunge până la 136 de ani de închisoare. Procurorii au adus artileria grea și au invocat Espionage Act, o lege care a fost adoptată în 1917, de teama spionajului și sabotajelor germane în Primul Război Mondial. Se numește despotism politic încercare de a folosi această lege într-un proces care nu are nimic de-a face cu spionajul sau cu sabotajul. Aceasta înseamnă că apărarea nu mai poate argumenta că Manning nu a făcut rău nimănui, ca a acționat în interesul public. Aceasta îl privează pe Manning de singura modalitate de a-și justifica acțiunile și de posibilitatea de a obține un verdict favorabil. Reacția cea mai indicată față de acest verdict ar fi anularea sa. Ar fi un exces de zel ca acest caz să fie folosit ca un avertisment adresat potențialilor inculpati din rațiuni politice. Militarul în vârstă de 25 de ani, care nu convinge deloc că ar fi o figură eroică, este cea mai recentă victima a prelungirii isterice a ’’războiului împotriva terorismului’’. Procesul lui Manning nu este primul în care Statele Unite își demonstrează voința de a preîntâmpina răspândirea unor adevăruri pe care nu le dorește a fi cunoscute. Fostul președinte Richard Nixon a încercat să folosească Espionage Act pentru a-l băga la închisoare pe cel care a obținut documentele Pentagonului referitoare la planificarea războiului din Vietnam. Cu un verdict împotriva lui Manning, Obama a reușit acum acolo unde Nixon a eșuat. Această nedreptate – mai mult decat retragerea din doua războaie, mai mult decât încercările sale de a transforma SUA într-o țară mai echitabilă din punct de vedere social – va defini președinția lui Obama pe termen lung. Spiegel, alături de alte mari publicații internaționale, a editat și a publicat scurgerile de date pe care Manning le-a diseminat prin WikiLeaks. De aceea, este în interesul Spiegel ca viitoarele surse să nu fie intimidate, ca acest verdict să fie anulat. Ar fi si in interesul lui Obama. Reputația SUA este in joc, împreuna cu credibilitatea unei țări în care libertatea înseamnă și confruntarea cu adevăruri incomode. Scurgerile de informații sunt necesare pentru prevenirea abuzului de putere. Scurgerile lui Manning au dezvăluit crime de război, chiar daca unele care au rămas nepedepsite. Au dezvăluit, din timp, dezoirientarea de care au dat dovadă operațiunile SUA în Afganistan. Iar telegramele diplomatice, departe de a fi o bârfă la nivel înalt, au arătat cum cei aflați la putere și-au dezamăgit propria națiune. Obama trebuie să-l grațieze pe Manning, astfel încât viitoare asemenea personaje să nu se mai trezească căutând refugiul în și mai întunecatul teritoriul al președintelui rus Vladimir Putin. Politicieni care au încălcat legea, precum Richard Nixon și conspiratorii din afacerea Iran-Contra (fostul secretar al Apărării Caspar Weinberger și fostul consilier pe probleme de securitate națională Robert McFarlane) au fost exonerați. Până la urmă, există și hoți onorabili. E timpul și pentru a ierta pe cineva care le-a spus hoților pe nume.’’

marți, 6 august 2013

FRANCE PRESSE:USA A U FACUT APEL LA CETATENII AMERICANI SA PARASEASCA YEMENUL "IMEDIAT!"


Statele Unite au făcut marţi apel la cetăţenii americani să părăsească Yemenul 'imediat', transmite France Presse.
Washingtonul a ordonat, de asemenea, evacuarea personalului diplomatic neesenţial al Ambasadei SUA în Yemen 'din cauza potenţialului continuu pentru atacuri teroriste', informează şi Associated Press. Acest avertisment al Departamentului de Stat intervine după închiderea mai multor ambasade şi consulate americane în Orientul Mijlociu şi Africa, în contextul unor ameninţări cu atentate din partea reţelei teroriste Al-Qaida, în special în Yemen. Conform media americane, Washingtonul a decis să-şi închidă ambasadele şi consulatele în urma interceptării unor mesaje conţinând ameninţări cu atentate între liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi Nasser al-Whaychi, şeful filialei Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), cu sediul în Yemen. Alerta privind posibile atacuri din partea Al-Qaida a dus, de asemenea, la închiderea altor ambasade occidentale, în special la Sanaa.

luni, 5 august 2013

RIA NOVOSTI:AUTORITATILE PAKISTANEZE AU DECRETAT LUNI IN CAPITALA TARII ISLAMABAD CEL MAI INALT NIVEL DE ALERTA TERORISTA!


Autorităţile pakistaneze au decretat luni în capitala ţării Islamabad cel mai înalt nivel de alertă teroristă după ce au primit informaţii despre un atac în pregătire împotriva sediului forţelor aeriene, relatează luni canalul de televiziune pakistanez Geo Tv, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.
Câteva unităţi ale forţelor pakistaneze de securitate au desfăşurat duminică operaţiuni în munţii situaţi la nord de Islamabad. Mai mulţi presupuşi militanţi islamişti au fost reţinuţi în urma acestui raid. Trupele de securitate din zona montană au primit comanda să rămână pe poziţiile ocupate până la sfârşitul măsurilor pentru prevenirea ameninţării teroriste. Poliţia din Islamabad şi-a multiplicat numărul patrulelor pe străzile capitalei, sporind securitatea din jurul instituţiilor guvernamentale şi de stat, precum şi în locurile dens populate şi circulate şi la obiectivele de infrastructură. După cum a declarat un oficial al poliţiei, măsurile de securitate suplimentare sunt legate de informaţiile privind un atac ce s-ar pregăti împotriva sediului forţelor militare aeriene, în contextul apropierii festivalului tradiţional musulman Eid ul Fitr, care marchează sfârşitul lunii sfinte a Ramadanului. La sfârşitul lunii iulie, un comando din 100 de militanţi ai mişcării radical-islamiste Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP, Mişcarea talibanilor din Pakistan) a lansat un atac împotriva unei închisori din Dera Ismail Khann (nord-est), facilitând evadarea a circa 300 de deţinuţi, dintre care mai mult de 30 erau combatanţi islamişti.

duminică, 4 august 2013

NOUL PRESEDINTE IRANIAN HASSAN ROHANI:USA CAUTA UN NOU PRETEXT PENTRU O CONFRUNTARE CU IRANUL PE TEMA PROGRAMULUI NUCLEAR!"


Noul preşedinte iranian Hassan Rohani, considerat un moderat şi care a fost învestit oficial sâmbătă, a afirmat, potrivit televiziunii de stat iraniene, că SUA caută un pretext pentru o confruntare cu Iranul pe tema programului nuclear, relatează Associated Press.
Potrivit televiziunii, Rohani a făcut aceste afirmaţii în cursul unei întrevederi cu preşedintele parlamentului nord-coreean Kim Yong Nam, care se află la Teheran pentru a asista la ceremonia de depunere a jurământului de către noul preşedinte iranian, ce va avea loc duminică. 'Credem că SUA şi occidentalii caută un pretext pentru o confruntare cu ţările pe care nu le consideră prietene', a afirmat Hassan Rohani. Noul preşedinte Hassan Rohani, care a fost învestit oficial sâmbătă, urmează ca duminică să depună jurământul în faţa parlamentului în jurul orei locale 16.00 (11.30 GMT) şi să prezinte probabil noul guvern, au anunţat mass-media locale. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a aprobat sâmbătă, în cursul unei ceremonii, alegerea lui Rohani, devenit al şaptelea preşedinte al Republicii islamice Iran. Rohani a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile prezidenţiale din 14 iunie din Iran şi îl înlocuieşte în fruntea ţării pe Mahmoud Ahmadinejad, ales în 2005. Rohani a afirmat că va urma o 'cale a moderaţiei' şi a promis o mai mare deschidere pentru programul nuclear al Iranului. Dar preşedintele este subordonat, în special în ceea ce priveşte probleme externe şi de securitate, conducerii clericale, menţionează AP. Occidentul suspectează Iranul de continuarea programului nuclear, acuzaţie pe care Teheranul o neagă.

sâmbătă, 3 august 2013

PRESEDINTELE USA,BARACK OBAMA A ORDONAT ECHIPEI SALE DE SECURITATE NATIONALA SA IA "TOATE MASURILE NECESARE "PENTRU A EVITA AMENINTARILE DE ATENTATE DIN PARTEA AL-QAIDA,IMPOTRIVA POPORULUI AMERICAN!


Preşedintele american Barack Obama a ordonat echipei sale de securitate naţională să ia "toate măsurile necesare pentru a-i proteja pe americani" după apariţia unor ameninţări de atentate din partea organizaţiei teroriste Al-Qaida, a anunţat vineri un oficial de la Casa Albă, transmite AFP.
Conform acestui responsabil care a vorbit sub acoperirea anonimatului, preşedintele "este ţinut la curent de evoluţia unei ameninţări potenţiale (de atentate) care se derulează în peninsula Arabia". Statele Unite au emis vineri o alertă mondială de călătorie pentru toţi cetăţenii americani, avertizând asupra riscului sporit al unor atentate pe care gruparea teroristă Al-Qaida le-ar putea comite în luna august, mai ales în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, transmit agenţiile internaţionale de presă. Totodată, Departamentul de Stat a cerut cetăţenilor americani aflaţi în străinătate să îşi ia măsuri suplimentare de precauţie. Potrivit alertei emise, atentatele sunt posibile 'în special în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord'. Cu o zi în urmă, Departamentul de Stat american a anunţat că, din raţiuni de securitate, 21 dintre ambasadele şi consulatele sale vor fi închise duminică, prima zi de lucru a săptămânii în numeroase ţări musulmane, existând posibilitatea ca activitatea unora să fie suspendată pentru mai mult timp. Printre misiunile diplomatice americane vizate de această măsură se numără cele din: Algeria, Yemen, Arabia Saudită, Bangladesh, Kuwait, Israel, Turcia, Egipt, Afganistan, Irak, Sudan şi Libia.

vineri, 2 august 2013

RIA NOVOSTI :EDWARD SNOWDEN,FOSTUL CONSULTANT AMERICAN NSA A PRIMIT AZIL TEMPORAR IN RUSIA!

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei de Securitate Naţională /NSA/, care în ajun a primit azil temporar de un an în Rusia şi a putut părăsi în sfârşit zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova, după mai bine de o lună, s-a decis în privinţa viitorului său loc de reşedinţă, a anunţat vineri avocatul său rus Anatoli Kucerena, citat de agenţia de presă Ria Novosti.
'Da, cu locuinţa s-a decis, totul este bine', a spus Kucerena, la insistenţa presei, după ce afirmase anterior că locul reşedinţei lui Snowden nu va fi dezvăluit din motive de securitate. În acest moment, a spus avocatul, nu există media în lume care să nu se fi interesat de locul unde a plecat Snowden după ce a părăsit aeroportul. Sau unde urmează el să trăiască. 'Noi şi Edward, desigur, nu-i suspectăm pe toţi că ar fi agenţi CIA, dar nu vă putem oferi informaţii în acest sens, deoarece vedem ce se întâmplă în lume şi înţelegem că există o evidentă ameninţare la siguranţa sa', a declarat Kucerena. El nu a exclus o întâlnire a acestuia cu presa în zilele următoare, dar nu a dorit să facă declaraţii precise în acest sens, limitându-se să spună că 'este posibil'. La 1 august a.c., după mai bine de o lună în care a fost practic sechestrat în zona de tranzit a aeroportului internaţional din Moscova, Snowden a primit azil temporar de un an în Rusia şi documentele aferente, care i-au permis să treacă graniţa rusă. Snowden este epuizat moral după ce a petrecut mai bine de o lună 'sub arest la domiciliu pe aeroport, a declarat avocatul Kucerena, într-un interviu pentru postul televiziunii publica ruse Rossia-24. 'Condiţiile în care el a trăit pot fi catalogate ca arest la domiciliu, doar că atmosfera nu era domestică. Imaginaţi-vă numai: zilnic, un difuzor anunţă periodic sosirile şi plecările. Bunăoară, a sosit zborul de la New York, Roma, Washington. Cum v-aţi simţi? Şi aşa tot timpul, practic în fiecare minut acest difuzor spune ceva', a explicat Kucerena, care pare să se fi ataşat de clientul său. Unde se află exact în acest moment fostul asistent tehnic al CIA, nu se ştie. Cu toate acestea el a început deja să primească oferte de muncă. Astfel, fondatorul celei mai mari reţele sociale din Rusia, VKontakte, Pavel Durov, a apreciat rezultatele activităţii sale şi i-a propus o colaborare de un an, invitându-l la sediul companiei din Sankt-Petersburg. 'Poate că lui Edward i-ar plăcea să se ocupe de securizarea datelor personale ale milioanelor de internaţi' ruşi, a mai spus acesta.

joi, 1 august 2013

SIRIA:200 DE CIVILI KURZI LUATI OSTATICI DE JIHADISTI!


Siria: 200 de civili kurzi luaţi ostatici de jihadişti.
Grupuri jihadiste legate de reţeaua Al Qaida au luat ostatici aproximativ 200 de civili kurzi după lupte violente cu combatanţi kurzi în două sate din nord-estul Siriei, ţară devastată de război civil, potrivit unui ONG sirian miercuri. 'Combatanţii frontului Al-Nosra şi Statului Islamic în Irak şi Levant /EIIL/ au cucerit satul Aren Tall din provincia Alep şi asediază un alt sat din apropiere, Tall Hassel. Ei au luat ostatici aproximativ 200 de civili dintre locuitorii celor două sate', a declarat Observatorul sirian pentru drepturile omului /OSDH/ într-un comunicat, citat de AFP. Potrivit preşedintelui OSDH, Rami Abdel Rahman, confruntările 'au izbucnit duminică în zori după un apel al unuia dintre şefii EIIL de a înfrunta brigada kurdă' din Armata Siriană Liberă /ASL/, principala componentă a rebeliunii ce luptă împotriva trupelor regimului lui Bashar al-Assad. Jihadiştii au lansat apoi un atac împotriva sediului unui batalion al brigăzii la Tall Hassel omorându-l pe şeful său, a precizat el. Asaltul a provocat lupte violente între kurzi şi jihadişti în aceste două sate ce au ucis până miercuri '16 kurzi dintre care 11 combatanţi' şi 10 jihadişti dintre care un lider Al-Nosra, potrivit OSDH care se bazează pe o largă reţea de militanţi şi surse medicale din Siria. De două săptămâni, lupte grele au loc în nordul şi nord-estul Siriei între jihadişti şi combatanţii kurzi ce au reuşit să-i alunge pe islamişti din mai multe sectoare, cel mai important fiind localitatea Ras al-Ain de la frontiera cu Turcia.